2022. október 26., szerda

NYUGAT-EURÓPÁBAN VISSZAUGROTT, KELET-EURÓPÁBAN TOVÁBB ROMLOTT A VÁRHATÓ ÉLETTARTAM A JÁRVÁNY UTÁN

QUBIT
Szerző: STEFFI GRAPH
2022.10.26.


Bulgáriában 3,5 évvel, Szlovákiában több mint 2,5 évvel, az Egyesült Államokban valamivel kevesebb mint 2,5 évvel, Magyarországon pedig valamivel több mint két évvel csökkent a várható élettartam 2019 és 2021 között – derült ki egy, a Nature folyóiratban október közepén megjelent tanulmányból, amelyet az Oxfordi Egyetem munkatársainak vezetésével közölt egy nemzetközi kutatócsoport.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a koronavírus-járvány hatására hogyan változott a várható élettartam, és hogy a covid miatt hirtelen csökkenő élettartam rövid távú sokkot jelentett-e a társadalmak egészségére nézve, vagy tartós marad-e a hatás. Az elmúlt évszázadban a várható élettartam mutatójának változását tekintve a kutatók ugyanis arra jutottak, hogy a háborúk vagy a pandémiák drasztikus bezuhanásai időlegesek, az általános tendencia a várható élettartam emelkedését mutatja.

A várható élettartam a népegészségügy nagyon fontos mutatója, a romló indikátor a társadalom általános egészségügyi állapotának romlására utal.

A kutatók Európa, az Egyesült Államok és Chile várható élettartamát becsülték meg 2019 és 2021 között, az eredmények pedig nagyon vegyes képet mutatnak. Miközben Nyugat-Európa legtöbb országa a korábbi várható élettartambeli csökkenést 2021-re visszafordította, Kelet-Európában, az Egyesült Államokban és Chilében továbbra is romló tendencia tapasztalható...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.