2022. október 24., hétfő

ÓRIÁSI ERDŐLEZÁRÁS ENGEDÉLYEZTETÉSE ZAJLIK OTT, AHOL PINTÉR SÁNDOR KÖRE KÖZPÉNZEN ÉPÍTI VADÁSZATI KÖZPONTJÁT

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2022.10.24.


- Környezetvédelmi engedélyt kapott egy vadásztársaság a vadaskert bővítésére a Velencei-tóhoz közeli Nadaphoz és Lovasberényhez tartozó erdőkben.

- Ha minden engedélyt megkapnak, az eddigi terület több mint duplája, egy Józsefváros méretű erdő kerülhet kerítés mögé, ahova a lakosságnak nem lesz bejárása.

- Az engedélyeztetést a Tradicionális Vadásztársaság kezdeményezte, melynek vezetője nemrég még Ecsedi Ferenc volt, aki korábban Pintér Sándor belügyminiszter cégét vezette.

- A tervezett zárt vadaskert mellett az egykori lovasberényi kormányüdülő vadászati központként éled újjá, amit ugyancsak Pintér Sándor bizalmasai építenek majdnem hatszor annyi költségvetési támogatásból, mint amennyiért az állam eladta.

Kirándulók, túrázók, gombászók, sportolók és kutyasétáltatók szorulhatnak ki a Velencei-tóhoz közeli Nadaphoz és Lovasberényhez tartozó erdőkből, ugyanis a helyi vadásztársaság egy kulcsfontosságú engedélyt már megszerzett ahhoz, hogy kerítéssel zárja el az erdőt a lakosság elől – értesült a 24.hu.

Bár a Lovasberényhez tartozó erdő egy része eddig is vadaskert volt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal által jegyzett környezetvédelmi engedély alapján a korábbi terület több mint duplája, csaknem 700 hektár kerülhet kerítés mögé és válhat zárt vadaskertté. Ez valamivel nagyobb terület, mint Budapest VIII. kerülete, Józsefváros.

A szóban forgó, állami tulajdonban álló erdők Fejér megye középső részén helyezkednek el Lovasberény és Nadap közigazgatási határain belül, a Velencei-tótól északi, észak-keleti irányban, körülbelül 3 kilométerre a két települést összekötő úttól.

Mint megtudtuk, Nadap lakosságát annak ellenére nem tájékoztatták az engedélyeztetési eljárásról, hogy a tervezett kerítés a település szélén álló házakhoz közel futna. A kormányhivatal már tavaly kiadta az engedélyt, ám a község lakói csak néhány hónappal ezelőtt vették észre, hogy valami készül. Köteles Zoltán polgármestertől megtudtuk, hogy a nyáron több lakossági bejelentést kaptak arról, hogy kerítéselemeket kezdtek telepíteni az erdőszélen. Kiderült, hogy a cölöpöket a földmérés során szúrták le, és a kerítés tervezett útját jelölik.

A polgármester elmondása szerint az engedélyeztetési eljárásról értesültek, ám hivatalosan nem kérték ki a település álláspontját, pedig

a lekerítés a falu területének 26 százalékát érinti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.