2022. november 9., szerda

A NYUGDÍJAKAT IS A BÉREKHEZ KELLENE IGAZÍTANI – VÉLI A NYUGDÍJSZAKÉRTŐ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.11.09.


„Magyarországon azért nem lehet a nyugdíjrendszert megreparálni, mert a „luxusnyugdíjasok” ellenérdekeltek ebben, és ők tudják érvényesíteni az érdekeiket – véli a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke. Karácsony Mihály szerint ugyanakkor tisztázni kellene végre, hogy biztosítási elven, vagy szolidaritási elven számoljuk a nyugdíjakat. A magyar nyugdíjrendszer ugyanis az Alaptörvény szerint szolidaritási, a gyakorlatban biztosítási alapon működik. A Hírklikknek elmondta, éppen ezért adtak be a jogelvekről egy népszavazási kérdést, a hatalom válaszát a napokban várják.


Három fontos téma is napirenden van napjainkban a nyugdíjakkal kapcsolatban. Az egyik, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kihozta a sokakat érdeklő októberi inflációs adatokat. Pénteken kezdik folyósítani a nyugdíjasoknak a megemelt nyugdíjat, a januárig visszamenően felhalmozott, és korábban ki nem fizetett nyugdíjhátralékot, valamint a nyugdíjprémiumot. Ennek összege nem függ azonban a most napvilágra került hivatalos inflációs adatoktól, bár az összehasonlítás kétségkívül érdekes lehet.

A másik téma, hogyha nem infláció követő, hanem például vegyes indexálású lenne a nyugdíj, akkor mennyivel több lehetne az összeg. Vagyis mi az a vetítési alap, amivel a nyugdíjat kiszámolják. Karácsony Mihály azt mondja, a vegyes indexálást nem a Fidesz szüntette meg, hanem még a Bajnai-kormány idején szűnt meg, és akkor lett inflációkövető. Ami az egészet pikánssá teszi, hogy 1997 előtt a nyugdíjakat mindig a bérekhez igazították, bérindexálás volt. Ahogy a bérek nőttek, úgy nőttek a nyugdíjak is. Így természetesen nem is nagyon maradtak el a bérektől, általában 70-80 százalékát tették ki. Most az átlagnyugdíj az átlagbérnek 49,2 százaléka...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.