2022. november 15., kedd

ÁTADTÁK A VERZIÓ FILMFESZTIVÁL DÍJAIT

MAGYAR NARANCS
Szerző: NARANCS.HU
2022.11.13.


A fesztivál filmjeit holnaptól online is lehet meg lehet nézni.

Tegnap este átadták a 19. Verzió Filmfesztivál díjait. A három zsűri három fődíjat és két különdíjat adott át, köztük a legjobb emberi jogi dokumentumfilm a Kis Palesztina - napló egy ostrom alatt álló városról lett, míg a magyar verseny díját A döntés kapta. A diák- és elsőfilmes versenyben A forradalom felfalja gyermekeit! díjazták, míg az Egy újságíró meggyilkolása rendezője pedig a közönségdíjat vihette haza.

Díjazottak:

Legjobb emberi jogi film: Kis Palesztina - napló egy ostrom alatt álló városból (Libanon, Franciaország, Katar, 2021, r. Abdallah Al-Khatib)

Legjobb diákfilm: A forradalom felfalja gyermekeit! (Burkina Faso, Ausztria, 2020, r. Jan- Christoph Gockel)

Legjobb magyar film: A döntés (Magyarország, Németország, 2022, r. Vízkelety Márton Ugrin Julianna)

Közönségdíj: Egy újságíró meggyilkolása (Dánia, Csehország, USA, 2022, r. Matt Sarnecki)

Nemzetközi verseny különdíj: Túl a traumán (Horvátország, 2022, r. Vedrana Pribačić)

Magyar verseny különdíj: A magunk módjára üvölteni (Magyarország, Szlovákia, 2022, r. Dér Asia)

Vízkelety Márton és Ugrin Julianna filmje Murakeresztúr plébánosának, Róbert atyának a döntését mutatja be, melyben a rendezők egy személyes történeten keresztül mutatnak be egy rendszerszintű jelenséget, amely világszerte állít nyomasztó dilemma elé papokat. A zsűri külön díjazta Dér Asia A magunk módjára üvölteni című filmjét, amely Kassák élettörténetének optikáján keresztül követi végig olyan kortárs közép-európai művészek sorsát, akik szintén a helyüket keresik a világban a politikai ideológiákkal szemben.

A közönségdíjas Egy újságíró meggyilkolása című film pedig Ján Kuciak, szlovák újságíró meggyilkolásának körülményeiről szól. A brutális merénylet hírére a kommunizmus bukása óta nem tapasztalt tiltakozások kezdődtek Szlovákiában. A történet váratlan fordulatot vesz, amikor egy informátor a meggyilkolt újságíró munkatársaihoz juttatja el azt a titkosított aktát, amiből kiderül, hogy a gyilkosság feltételezett kitervelője szoros kapcsolatban áll az ország vezető pártjával.

A fesztivál hétfőtől online is folytatódik: a legtöbb film és a kapcsolódó beszélgetések elérhetőek lesznek a Verzió online felületén, köztük a legtöbb nyertes film is. A filmek november 20. éjfélig kölcsönözhetőek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.