2022. november 9., szerda

HASZNÁLHATATLAN BETONHEGY, ESZTELEN PAZARLÁS – ÍGY FEST MOST A BIODÓM BELÜLRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2022.11.09.


38 ezer tonna vasbeton Budapest szívében: ez rejtőzik a befejezetlen Biodóm fóliakupolái alatt. A Válasz Online a helyszínen bizonyosodhatott meg róla, hogy bár maga a betonhegy tulajdonképpen elkészült, ahhoz, hogy használható legyen, többet kéne rákölteni, mint amennyibe eredetileg az egész került volna. Januártól a főváros nem tudja fizetni a százmilliós nagyságrendű fűtési költséget, és emiatt a téli hidegben az építmény romladozni kezdhet. Állami támogatás nélkül Persányi Miklós súlyos öröksége egy ész nélkül építkező, pazarló korszak emlékműveként omolhat rá az állatkertre. De ami elkészült, túl nagy és túl drága ahhoz, hogy sorsára hagyják: most már csak befejezni lehet bármi áron, ha másként nem megy, két-három részletben.


A látvány, ami a felső teraszról elénk tárul, semmihez sem fogható. Bizarr és valószínűtlen. Leginkább filmdíszletre emlékeztet, de nincs az a hollywoodi szuperprdukció, ami annyit költhetne díszletre, mint amibe ez került. És itt minden valódi, nem gipszkarton, hanem vasbeton: 38 ezer tonna beton lerakva a Városligetbe, Budapest kellős közepén. Egy igazi vasbetonhegy, teraszokkal, járatokkal, tornyokkal, medencékre emlékeztető növénykazettákkal és igazi medencékkel, amelyek közül némelyikben víz is van. A legnagyobban éppen búvárok gyakorolnak, az akváriumi medence belső dekorációjának részleteit tervezgetik, mintha ez egy épülő beruházás lenne, ahol már csak az utolsó simításokat kell kitalálni, és jöhetnek is át az Állatkert cápasulijából a cápák, aztán meg a látogatók, hogy megcsodálják Európa legnagyobb biodómját.

A helyzet persze egyáltalán nem ez: a Biodóm félkész, és a befejezésére a fővárosi önkormányzatnak – az állatkert fenntartójának – nincs pénze. A mostani városvezetés megörökölte a projektet elődjétől, s az örökség minden értelemben súlyos: tonnában, hiányzó milliárdban, esztelen pazarlásban egyaránt. A felelősök már rég nincsenek sehol: Persányi Miklós korábbi főigazgató nyugdíjas, minden közszerepléstől visszavonult, Tarlós István főpolgármester miniszterelnöki megbízottként dolgozik, és szóban ad tanácsokat a kormányfőnek Budapest ügyeiről. A félbehagyott betonpiramis ügyeivel jelenleg Bősz Anett főpolgármester-helyettes és Szabó Roland, az állatkert operatív vezetője foglalkozik, de a feladat nem ígér látványos sikereket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.