2022. november 11., péntek

SZÁZEZER OTTHON KORSZERŰSÍTÉSÉRŐL MONDTAK LE AZ EMBEREK - BEZUHANT A LAKOSSÁG LAKÁSFELÚJÍTÁSI KEDVE

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.11.10.


Míg egy éve majdnem minden második lakásfelújítást fontolgató család tervezett az állami otthonfelújítási programmal, mostanra alig több mint tizedük kalkulál ezzel – derült ki egy kutatásból. A korszerűsítési tervek egyébként is léket kaptak, körülbelül százezer otthonnál maradnak el a korábban elképzelt munkálatok.


Körülbelül két évvel ezelőtt derült ki, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak tavalytól azokra, akik állami pénzből újítanák fel lakásukat. Tömegeket mozgatott meg az új lehetőség. Már nyárra (és még mindig a 2021-es évnél tartunk) kiderült azonban, hogy az „előre nem látott áremelkedések” nehéz helyzetbe hozták a megrendelőket és a kivitelezőket is. A már megkezdett projekteknél sokszor muszáj volt a szerződést módosítani. Ennek eredménye lehetett áremelés, a feladatok részleges időbeli átütemezése, de minőségi visszalépés is.

Már tavaly nyáron úgy tűnt, hogy besült az állami lakásfelújítási csodafegyver. A Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) azt javasolta, hogy hosszabbítsák meg a lakossági otthonfelújítási támogatás igénybevételének lehetőségét, hogy a felfokozott kereslet ne emelje az árszinteket sem az építőanyagok, sem a kivitelezői díjak oldalán. Ahogy a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) az eladók és beruházók tehették zsebre, úgy az újabb állami piaczavarással sem a családok jártak igazán jól. Ezúttal azonban nemzetközi folyamatok is fokozták az anomáliákat. A kormány közben egyetlen ponton sem avatkozott igazán kedvezően be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.