2022. december 6., kedd

480-AS ÜZEMANYAG: ÉLT MAJDNEM 13 HÓNAPOT – AZ OLCSÓ TANKOLÁSSAL ÖNMAGUNKAT CSAPTUK BE

TELEX
Szerzők: ZÁCH DÁNIEL, HAÁSZ JÁNOS
2022.12.06.


Kedd este 11-től már csak piaci áron lehet tankolni Magyarországon. A most megszüntetett, literenként 480 forintos hatósági üzemanyagárat tavaly novemberben, hónapokkal az orosz–ukrán háború kezdete előtt vezették be, majd az elmúlt évben több lépésben módosították a szabályozást. Az állami beavatkozás sok vitát váltott ki, és bár a kormány egy évig kitartott a megoldás mellett, a literenként 480 forintos benzinből és gázolajból már csak a magánautósok tankolhattak, az ellátási zavarok az életünk részévé váltak, a Mol pedig folyamatosan vészjelzéseket küldött, mert nem tudta kiszolgálni az import nélkül maradt magyar kutakat és a rekordkeresletet.


Egy rendkívüli, éjjel fél 11-es időpontra meghirdetett kormányinfón jelentette be kedden Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér, hogy a 2021 novemberében bevezetett, literenként 480 forintos hatósági üzemanyagárat eltörlik. A bejelentés még tartott, amikor megjelent a Magyar Közlöny, amiből kiderült – hamarabb, mint Hernádi vagy Gulyás szavaiból –, hogy a változás lényegében azonnal, este 11-kor hatályba lépett.

A dízeleseknek fáj jobban

Hernádi Zsolt azt mondta, hogy a Mol-kutakon a változás időpontjától az alábbi árak lesznek irányadóak: a 95-ös benzin literje 641 forintba, míg a gázolajé 699 forintba kerül. Ez egyik napról – sőt óráról – a másikra 33,5 és 45,6 százalékkal magasabb árat eredményezett.

A hatósági ár eltörlését azzal indokolták, hogy a hétfőn életbe lépett újabb, az orosz olajszállítást is érintő uniós szankciók, illetve a benzinkutakon megugrott forgalom – az elmúlt napokban közel kétszer annyian tankoltak, mint tavaly ilyenkor, Hernádi szerint pánikvásárlás alakult ki – olyan súlyos ellátási zavarokhoz vezettek, amit import nélkül, csak magában a Mol nem tudott megoldani. Az üzemanyagpiacon így is egy-másfél hónapig eltarthat, hogy helyreálljon a stabilitás, mondta Hernádi, bár később azt valószínűsítette, hogy ha kisebb problémákkal is, de már a karácsonyi időszakra rendeződhet a helyzet...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.