2022. december 7., szerda

MAGYARORSZÁG AKKOR VÉTÓZOTT, AMIKOR ENYHÜLNI LÁTSZOTTAK A NAGYOK A MAGYAR PÉNZEK ÜGYÉBEN

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2022.12.06.


Eszkalálódni látszik a kölcsönös zsarolási játszma a Magyarországnak járó uniós források körül, miután kedden Varga Mihály egyedüliként megvétózta a kedvezményes EU-s hitelt Ukrajnának Brüsszelben. Így nincs jóváhagyás sem: a többi pénzügyminiszter ezen az ülésen adta volna áldását az 5,8 milliárd euróról szóló magyar helyreállítási tervre (RRF), de így ezt is elhalasztották. A további 7,5 milliárd euró befagyasztásáról szintén nem döntöttek.


Politikai árukapcsolás: a két ügy elvileg nem tartozik össze, de a gyakorlatban a magyar kormány az Ukrajnának adandó hitelt és a globális minimumadó vétóját ütőkártyaként használja. Más tagállamok szintén a magyar álláspont megváltoztatásától teszik függővé a magyar források jóváhagyását.

Előzmény: az Európai Bizottság a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás keretében először javasolta, hogy fagyasszák be az egyik tagállamnak járó támogatásokat, miután nem tartották elégségesnek a november 19-ig letett magyar intézkedéseket. Az uniós források akkor olvadnának ki, ha Magyarország teljesítené a Bizottság által szükséges tartott intézkedéseket. Ez több hónap, miközben a magyar költségvetésnek nagyon kellene a pénz: Matolcsy György hétfőn arról beszélt, hogy a kormány jelentős hitelfelvételre készül. A nagy devizaigény miatt az elmúlt időszakban több kötvénykibocsátás és hitelmegállapodás is történt.

Javítási kísérletek: november végén újabb salátatörvényben fogadtak el a brüsszeli javaslatok miatt beadott törvénymódosításokat, kedden pedig többek között a vagyonbevallási törvény szigorításáról szavaz a magyar parlament. Közben repedezik a Magyarországgal szembeni front, több tagállam már nem lenne olyan szigorú. Német-, Francia-, Olaszország és mások szerint új bizottsági értékelés kell, ami az újabb magyar lépésekre tekintettel kevesebb forrást fagyasztana be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.