2022. december 23., péntek

A KÖZOKTATÁSI TILTAKOZÁSOK EREDMÉNYE – FOLYTATÓDÓ KIRÚGÁSOK, CSALÓDOTTSÁG ÉS REÁLBÉRCSÖKKENÉS

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2022.12.22.


Semmit nem tudtak elérni az eddigi sztrájktárgyalásokon a szakszervezetek, sok tízezer diák és tanár is hiába tiltakozott, a kormány semmit sem engedett egy év alatt. Az év utolsó találkozóján is hiába ismételték meg sztrájkköveteléseiket a szakszervezetek, mindet elutasították, így reálbércsökkenéssel kezdik az új évet, tavasszal pedig teljesen átalakítja a pedagógusbér-rendszert a kormány, bevezetve egy új teljesítményértékelést.


Nem kapták meg a szakszervezetek a szerdai sztrájktárgyaláson Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkártól a tervezetet, hogy a kormány hogyan tervezi átalakítani a pedagógusbér-rendszert, amelyről Pintér Sándor belügyminiszter beszélt az oktatási konzultáción. Annyit tudnak, hogy nem az eddigi végzettség és a pályán eltöltött idő, hanem egy még nem ismert teljesítményértékelés alapján alakulnak majd a fizetések. Azt ígérték a szakszervezeteknek, hogy január második hetében kaphatják meg a terveket, lesz társadalmi egyeztetés is, de tavasszal már szavaz róla az Országgyűlés.

Januártól tíz százalékkal emelkedik a tanárok jövedelme, nem az alapbér, hanem a pótlék, közben húsz százalék feletti az infláció, az élelmiszerek ára negyven százalék felett drágult, vagyis még rosszabb anyagi helyzetben, reálbércsökkenéssel kezdik a 2023-as évet a tanárok, és majd év közben, ha megérkeznek az uniós pénzek, akkor egészítik ki 21 százalékosra a béremelést az ígéretek szerint, de ez nincs leírva, így azt sem tudják, hogy januártól visszamenőlegesen megkapják-e a teljes emelést – mondta a Szabad Európának Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi elnöke...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.