2022. december 28., szerda

A SZÁMOK IGAZOLJÁK: SIKERÜLT MAGÁNORVOSHOZ TERELNI A MAGYAROKAT - KÖZBEN PEDIG MINŐSÉGBEN NEM JELESKEDIK A SZEKTOR

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.12.28.


Miközben a kormánypropagandában még mindig fel-felbukkan a 300 forintos vizitdíjjal a riogatás, magyarok tömegei zsebéből vándorolnak tízezrek a magánorvosokhoz. Egy friss felmérés szerint 83 százalék vett már igénybe magánegészségügyi szolgáltatást.


A kormányzat elképesztő ötletességgel terelgeti a magyar betegeket az államiból a fizetés egészségügybe. A szülészeteken a szabad orvos és bábaválasztás megszüntetése hozhatott robbanásszerű változást. Míg tavaly tavasszal minden hatodik, év végére már minden ötödik csecsemő látta meg a napvilágot a fővárosban magánklinikán. Mint arról korábban írtunk, ez milliós nagyságrendű kiadást jelent a családoknak.

A legfrissebb fejlemény az állami fogászati ellátás ellehetetlenítése lehet. A tervek szerint ugyanis a társadalombiztosítás keretében rendelő fogorvosok működésének stabilitást adó finanszírozási elemet, az alapdíjat szüntetné meg a Belügyminisztérium. Így jövő januártól az energia- és egyéb, a működtetéshez szükséges kiadások fedezete is attól függhetne majd, hogy megfelelő volt-e a forgalom.

A Magyar Közlönyben közvetlenül karácsony előtt kihirdették az egészségügyet jelentősen átszabó, a szakmai szervezetek által erősen kifogásolt szabályokat. Az új keret a teljes központosítás jegyében született, miközben csattan az ostor az ápolásra szorulókon. Utóbbiaknak biztosan többet kell majd fizetniük. Most már ráadásul nem csak néhány száz (mint a riogatásra rendre előhúzott vizitdíj idején – ezt emlegette például a parlamenti vitában az egyik államtitkár), hanem forintok ezrei, sőt tíz-, de akár százezrei a tét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.