2022. december 28., szerda

A JOGÁLLAM ÉS ANNAK HIÁNYA - ANGOL–MAGYAR PÁRHUZAMOK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BOKROS LAJOS
2022.12.22.


...
A jogállam hiánya

Magyarországon formálisan létezik Költségvetési Tanács, de nincs „foga”, hiszen nem önálló, nincs hivatala, nincsenek szakértői, tagjai pedig a kormány kegyencei. Magyarországon természetesen létezik jegybank, de az – törvényi előírások ellenére – nem független, hanem a kormány gazdaságpolitikájának, sőt a gazdaságpolitika szeszélyes és kiszámíthatatlan vargabetűinek engedelmes hajtószíja. Vezetőinek nemcsak a felkészültsége, hanem józan ítélőképessége is megkérdőjelezhető. Nem tudják, hogy a pénzpolitikában a szóbeli beavatkozás legalább olyan fontos, mint a tényleges, ezért gyakran egymásnak ellentmondó szövegeket mondanak, amivel rendre kibillentik egyensúlyából a pénzpiacot.

Hazánkban a sajtó szabadsága megszűnt, színvonalas szakmai újságírásra pedig alig van igény. A sajtó nem buktat kormányt még erkölcsi kihágás, például súlyos korrupció vagy szándékos károkozás esetén sem; az egyszerű szakmai hibák sorozata már fel sem tűnik. A gazdaságpolitika szakmai pongyolasága nem érinti meg a széles nyilvánosságot. Elfedi azt a sok hazugság – például az, hogy a szankciók tönkretesznek minket –, holott mindenki tudhatná, és az újságírók folyamatosan rámutathatnának arra, hogy a nemzeti szégyen kormánya az összes Oroszország elleni szankciót megszavazta. Ez egyúttal rávilágít arra is, hogy a kicsi, az állam által uralt, eltorzított és jórészt bekebelezett hazai pénz- és tőkepiac sem képes felvillantani és ellensúlyozni az immár több mint két évtizede hibás gazdaságpolitika rettenetes rombolását.

Miért lényeges ez? Nem a karácsonyi búslakodás elmélyítése végett, hanem azért, mert az angol–magyar párhuzam mindennél erőteljesebben rámutat arra, hogy a jogállam nélkülözhetetlen feltétele a gazdasági haladásnak is...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉS KARÁCSONYI DUPLA SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.