2022. december 15., csütörtök

ÁRADNAK AZ ÁLHÍREK, A HAMIS INFORMÁCIÓK: ZÖLDI BLANKA, A LAKMUSZ.HU FŐSZERKESZTŐJE///F. P. 63. ADÁS

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2022.12.13.



Az elmúlt néhány évben egyre gyakrabban lehet találkozni megannyi álhírrel, de a közbeszédben is rohamosan terjed az úgynevezett fake news. Az Egyesült Államokban 2017-ben az év szavának választották a "fake news" kifejezést. 

Miért hiszünk az álhíreknek, miért vagyunk fogékonyak rájuk? A jelenség felerősödésének egyik oka a technológiai fejlődés, az internet, továbbá az, hogy életünk részévé váltak a különböző közösségi média oldalak. Óriási az információs áradat, rengeteg hír érhető el az emberek számára, és minden önjelölt tartalomgyártóvá válhat, azaz az internet segítségével ma már bárki készíthet és megoszthat másokkal írásokat, hallomásokat, saját készítésű videókat. 

Az önmagában is alapkérdés, hogy miért hiszünk könnyebben az álhíreknek? Tudományos vizsgálatok sora arra az eredményre jutott, hogy mert egyszerű magyarázatokat adnak összetett dolgokra, valamint mert izgalmasak, kiszolgálják az emberek többségének felszínes érdeklődését, ráadásul mivel a legtöbben időszűkében vannak, nemigen néznek utána a valóságnak. 

Idén januárban - egy európai uniós pályázat eredményeképpen - megalakult Magyarországon egy szerkesztőség, a lakmusz.hu, ahol hat fiatal újságíró azzal foglalkozik, hogy megbízható, ellenőrzött információkat kínáljon az olvasóiknak. Figyelik, milyen állítások terjednek a nyilvánosságban, mit mondanak a politikusok és más közhatalommal bíró emberek, intézmények, vagy olyan közszereplők, akiknek a szava sokakhoz eljut, és a végére járnak annak, hogy milyen bizonyítékok vannak vagy nincsenek az ő állításaik mögött. 

Friderikusz Sándor e heti vendége Zöldi Blanka, a lakmusz.hu főszerkesztője.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.