2022. december 1., csütörtök

AZ ÁLLAM „MEGTOLTA”, ŐK HAZAVISZIK – A TIBORCZ-KÖRHÖZ KERÜLT 14 TURISZTIKAI CSÚCSPROJEKT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2022.11.30.


A miniszterelnök veje 2020 elején deklaráltan azért távolodott el több turisztikai beruházástól, mert – állítólag – nem akart állami ingyenpénzek kedvezményezettje lenni. Ehhez képest 2022 végén 14 olyan kormányzat által „megtolt” csúcsprojektet találtunk, amelyet Tiborcz István saját nevére vett, vagy vele rokonítható magántőkealapokhoz, esetleg a legközvetlenebb baráti-üzleti köréhez került. Mintha a Matolcsy Ádámnál feltárt közvagyon-elvesztési gyakorlatot látnánk – csak pepitában. Természetesen nem panziócskákról, hanem négy-, ötcsillagos szállodamonstrumokról, élményközpontokról van szó, melyekre bő 61 milliárd forintot utalt ki az állam. Ez az összes úgynevezett Kisfaludy-pénz egyötöde.


Mínuszos hírként, vagy még úgy sem vette át a sajtó a 444 minapi észlelését, mely szerint Tiborcz István és állandó üzleti-jogi támasza, Hamar Endre közvetve résztulajdonos lett egy tetrecen nevű kft.-ben. Noha a debreceni szállodafejlesztő társaság nevét hivatalos iratokban is kis kezdőbetűvel írják, a cég annyira azért nem jelentéktelen, hogy ne kapott volna korábban 3,66 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által bonyolított Kisfaludy-pályázatokon. Pletykaszinten már két éve is rebesgették, hogy a tetrecen mögött Tiborczék állhatnak – hiszen a fejlesztés cégjogi ügyeit 2020 végétől egy velük együttműködő ügyvéd, Nagy Zsuzsa Klaudia vitte –, de ez nem tűnt túl hihetőnek. Hiszen a miniszterelnök veje épp abban az időszakban deklarálta, hogy ő bizony kiszáll minden olyan vállalkozásból, amelyet állami forrásokkal gyarapítanak. Az összeférhetetlenség magától értetődőnek tűnt, hiszen a pénzosztó MTÜ-t – miként az illetékesek elismerték – Tiborcz felesége stratégiai tanácsokkal segítette (ma pedig már egyenesen Orbán Ráhel barátnője és volt évfolyamtársa, Jakab Zsófia az ügynökség vezérhelyettese). Továbbá az elővigyázatosság azért is indokolt lehetett, mert a magyar jog szerint Tiborcz István szerzeményei házastársi közös vagyonnak minősülnek (ha a felek nem kötöttek külön házassági szerződést), tehát az üzletember vő gazdagodása azt jelenti, hogy közben a kormányfő lánya is tehetősebb lesz.

Ilyen előzmények után teljes lehetetlenségnek gondoltuk, hogy a miniszterelnök rokonsága és holdudvara mégis visszaszivárog az államilag agyondotált turisztikai projektek környékére. Pláne, hogy Tiborcznak van egy olyan BDPST nevű cégcsoportja, amelyben bőven akad – közvetlen kormánymilliárdoktól mentes – hazai és nemzetközi szállodaprojekt. Legalábbis mai tudásunk szerint nem mozdult meg direkt közpénztömeg a Botaniq Turai Kastély vagy a Hotel Dorothea nevű, tényleg világraszóló belpesti fejlesztés irányába. A cselekvés, alkotás iránti vágyat akár ezek az építkezések, felújítási munkák is kielégíthetnék – de a valóság ennél bonyolultabb. Az idei parlamenti választások után furcsa cégalapításokra lettünk figyelmesek, és jeleztük: mintha mégis aktivizálnák magukat az „állami piacon” a Tiborcztól nem független szereplők. Az üzletember alapkezelőt vett, közös irodaházba költözött más alapkezelőkkel, hozzá ezer szállal kötődő magántőkealapok léptek be fontos szállodafejlesztések mögé – és hogy a gyanút fokozza, végül hivatalosan is a nevére vette azt a bizonyos tetrecen Kft.-t.

Most, 2022 végén újra átvilágítottuk az MTÜ Kisfaludy-programjának legnagyobb győzteseit, és mint az alábbi gyűjtésből kiderül: a tetrecen Kft. debreceni Hiltonjával együtt már 14 olyan kormányzati pénzesőben részesült csúcsprojekt van, amelybe vagy maga Tiborcz István, vagy a vele egyértelműen rokonítható magántőkealapok, esetleg a legközvetlenebb baráti-üzleti leágazásai szálltak be. Természetesen nem falusi vendéglátóhelyekről, panziócskákról van szó, hanem többségében nemzetközi védjegyekkel (Accor, Mövenpick, MGallery, Hilton) ellátott luxushotelekről, élményparkokról, vadászkastélyokról.

Ezekre – az MTÜ ritkán frissülő és nehezen kereshető nyilvántartásai szerint is – legalább 61 milliárd forintot utalt el korábban vissza nem térítendő támogatásként a kormányzat. Ez pedig az eddig kiközvetített összes Kisfaludy-pénz egyötöde. Mindemellé természetesen baráti hitelek is „teremtődtek” mintegy 50 milliárd forint összértékben;

a kölcsönöket biztosító pénzintézetek között ugyancsak feltűnő a szerepe a Tiborcz-tulajdonú Gránit Banknak, az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, a Mészáros Lőrinc által dominált Takarékbanknak, valamint az állami Magyar Fejlesztési Banknak. És közben persze a Tiborcz-klub állandó ügyvédei, jogászai – Hamar Endre, M. Szabó Nóra, Nagy Zsuzsa Klaudia – jelennek meg az állami pénzeket felszippantó vállalkozások intézői között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.