2022. december 1., csütörtök

AZ UNIÓ LESÚJTÓ BIZONYÍTVÁNYA SEM RENDÍTI MEG ORBÁN RENDSZERÉT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.12.01.


Egy demokratikus világban értelmes felvetés lenne, hogy a kormánynak – élén a miniszterelnökkel – le kellene mondani egy olyan ítélet után, amilyet az Európai Bizottság hozott a magyar támogatások ügyében – véli Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogász, politológus szerint persze egy demokratikus világban el sem juthat odáig a helyzet, hogy felvetődhetne egy ilyen kérdés. A brüsszeli bejelentés mindenesetre továbbra is több mint megkérdőjelezi a jogállamiság helyzetét Magyarországon. Vagyis kétli, hogy a hatalom eleget tenne a korrupció, az uniós pénzekkel való visszaélés ellen, illetve a jogállamiság helyreállításért.


Gyakorlatilag nyílt verdiktet hirdetett az Európai Bizottság az Orbán-kormányról azzal a döntésével, amellyel azt javasolja a Tanácsnak, függessze fel a Magyarország számára elvben rendelkezésre álló, hét éves költségvetési támogatások mintegy harmadát, 7,5 milliárd eurót (durván 3000 milliárd forintot). Ugyanakkor komoly feltételekkel jóváhagyásra (de még nem kifizetésre) ajánlja a helyreállítási alap mintegy 5,8 milliárd eurónyi (mintegy 2300 milliárd forintnyi) vissza nem térítendő támogatást. Az ítélet az, hogy továbbra sincsenek biztonságban az uniós támogatások Magyarországon, egyértelműbben fogalmazva (amit a diplomácia nyelvét használó bizottsági bürokratáktól nem várhatunk): a jelenlegi budapesti kormány lop, csal, hazudik, miként tette ezt a múltban is az uniós támogatások felhasználásával, amit széles körű korrupció övez.

Joggal merülhet fel a kérdés: vajon nem kellene azonnal benyújtania a lemondását a kormánynak, élén Orbán Viktorral amiatt, hogy tulajdonképpen kimondatott: leépítették a jogállamot, s ezzel jó eséllyel megfosztják a magyar embereket, az országot sokezer milliárd forint „ingyenpénztől”? Szentpéteri Nagy Richardot kérdeztük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.