2022. december 6., kedd

AZ MÁR A VÉG, AMIKOR KIRÚGÁSOKKAL REAGÁLNAK EGY TÁRSADALMI MOZGALOMRA, A JOGOS ÉRDEKRE ÉS IGÉNYRE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.06.


Az Orbán-rendszer nemcsak a saját politikai végzetét, hanem a magyar társadalom óriási katasztrófáját készíti elő azzal, hogy nem vállalja a felelősséget az elrontott oktatási rendszerért – véli Antal Attila politológus. A Hírklikknek azt is elmondta, ha vállalnák a felelősséget, akkor ki kellene mondani azt is, szándékosan rontották el ezt épp úgy, mint a nyugdíjrendszert, a munkaerőpiacot és az egészségügyet is. Csak a saját elképzeléseiket követték mindig, az pedig csődhöz és kudarchoz vezetett.


Úgy tűnik, a pedagógusok tiltakozó demonstrációi nemhogy csillapodnának, egyre újabb és újabb akciókban mind többen vesznek részt. Mi vezérli most már őket, miért folytatják az ellenállást?

– Két okot lehet megemlíteni. Egyrészt az ellenállás kezdettől fogva, nem csak az anyagiakról szólt, úgyhogy azok az interpretációk, hogy ez egy bérharc, csak részben igazak. Azok között, akik tüntetnek, ott vannak a pedagógusok, a diákok és a szülők, nyilván azok, akiknek fontos az oktatás és a jövő ügye. Ők megértették, hogy ez messze nem bérharc, hanem alapvetően a jövő alapjáról van szó, hogyan lehet továbbvinni a magyar oktatás rendszerét. Szerintem ez az, ami megmagyarázza ezeknek a tüntetéseknek az erejét, és sok szempontból a perspektíváját is: bizony a jövő a tét. Az intenzitását az is befolyásolja, hogy az a kormány, amelynek a jövővel kellene foglalkoznia, a jelenben kelt gyűlöletet. A jelen gyűlöletére pedig nem lehet építeni jövőt, sem pedig egészségügyi-, nyugdíj- és oktatási rendszert. Ezt a feszültséget is érzik a szülők, a diákok és a pedagógusok is. Így már szinte egységfrontot képeznek. Ez volt mindig is, és azt gondolom, most ismét megerősödik a kormány újabb gyűlöletpolitikája következtében. Mert a kormány gyűlöletkeltéssel reagál a jogos bérigényekre – egyáltalán nem akarom kisebbíteni a bérigény jelentőségét –, de az a kormányzati kommunikáció, amely ezt a harcot le akarja egyszerűsíteni bérigényre, az egy hazug, undorító kommunikáció, és be akarja feketíteni a pedagógusokat, akik tényleg a diákokért, a jövőért küzdenek. Persze, nyilván önmagukért is, mert nélkülük nincs oktatási rendszer. A nemzet napszámosa nélkül nincs jövő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.