2022. december 29., csütörtök

BALÁZS PÉTER: ERDOĞAN ZSAROLÁSSAL, ORBÁN OROSZORSZÁGRA KACSINTVA HÁTRÁLTATJA A NATO BŐVÍTÉSÉT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.29.


Januártól Svédország veszi át az Európai Unió soros elnökségét. Ez közvetve gyorsíthatja a NATO bővítését, közvetlenül azonban nem kapcsolódik össze a kettő, nincs közük egymáshoz. Ám Svédország fontos szerepbe kerül, nagyobb cselekvési lehetősége lesz – véli Balázs Péter. A volt külügyminiszter és uniós biztos szerint annak, hogy a svédek és a finnek sürgősen be akarnak lépni a NATO-ba, Oroszország az oka. A Hírklikknek arról is beszélt, hogy két állam, Magyarország és Törökország halogatja a bővítés jóváhagyását. A törökök azt akarják elérni, hogy ez a két északi ország ne támogassa a kurdokat. Orbán Viktor viszont azért hátráltatja, mert közben Oroszországra kacsint. Ilyen szempontból a török álláspont világosabb és tisztességesebb.


Svédország és Finnország 2023-ban csatlakoznak a NATO-hoz – erősítette meg többször is Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Mint mondta, nem számít arra, hogy Törökország sokáig blokkolja a felvételi eljárást. Mi az oka Ankara húzódozásának, és mitől ilyen optimista Stoltenberg?

– Svédország és Finnország a kurd emigránsok egyik otthona, onnan szervezkedtek. Törökország azt akarja most kizsarolni, hogy ne támogassák a kurdokat, sőt, Erdoğan elnök még olyannal is előállt, hogy adjanak ki neki kurd aktivistákat. Ezt természetesen nem fogják megtenni. Ám neki ez az egyetlen célja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.