2022. december 28., szerda

BÜTYÖKGYÓGYSZER

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.12.28.


Huszonnyolc milliárd forint gyógyszergyártási különadót kell fizetnie a Richter Gedeon Zrt.-nek jövőre. Iszonyatosan sok pénz ez. Annyi, hogy Mária néni el sem tudja képzelni, igaz, ő, ha el is jutna hozzá ez a hír – nem fog -, nem törődne vele, mert azzal van elfoglalva, hogy mit vegyen a pár tízezres nyugdíjból: farhátat vagy kenőcsöt a bütykére. Nem biztos, hogy a bütyke sajog szerencsétlennek, csak az egyszerűség kedvéért utaltunk erre. Ám mindemelett szomorúak vagyunk, ahogyan a lelki szemeink előtt megjelenik a viseltes otthonkájában, és idomítása szerint szidja Gyurcsányt Brüsszellel elegyest, hogy a bütyökgyógyszer ára felmegy, hogy meg se tudja venni, és fogalma sincs arról miért vagy ki miatt.

Rá tudnánk mutatni tíz ujjal is, akkor sem fogná fel, elmélkedésünk innentől fogva tehát tágabb horizontok felé iramlik. Mert akiknek szólna, azokhoz el nem jut, föl nem foghatják, ezért úgy érezzük magunkat, mint árnyképek a falon, bővebben és Zarathustrával szólván Nietzsche bácsinál: „Nem vagyok száj ezeknek a füleknek való”. Ha Mária néninek tök mindegy is, a Richternek, s rajta keresztül minden vállalkozásnak, amelyik a piacon akar megélni, és nem közbeszerzésből, üzenet ez: nem érdemes törekedni, haszonra szert tenni, mert azt a rendeleti kormányzás országában egy tollvonással el lehet tőle venni, ahogyan ezt most el is szenvedi. És még csak annyit sem mondhat, mint a Ryanair, hogy ezek hülyék.

Mert nem azok, csak szimplán gonoszak, és szorítja őket a szükségszerűség, ami az, hogy kies hazánk országlásuk alatt a tönk szélére jutott, és éppen készül csődbe menni. November végére ugyanis – és erről nem beszélnek a tengernyi Orbán-sajtóban – az amúgy is hatalmasra tervezett hiányt is sikerült alaposan túllépni. Amikor most mindezt képernyőre vetjük, magunk is Mária nénivé válunk röpke időre, mert nincsen elég ujjunk kiszámolni és megmutatni azt a mahomet csődtömeget, amiben csücsülünk, fejünk búbján Orbán Viktorral. No most az van, hogy egész évre 3152,7 milliárd volt a terv, amiből megvalósult tizenegy hónap alatt – sikert sikerre halmozva – 3610 milliárdnyi pénz, ami már döfi. Óriásian delikát.

A baj nem kicsi, hanem éppen nagyon nagy, ezért feljebbvalóink arra jutottak, hogy az uniós pénzek terhére ezt a bazi nagy lukat 1500-2000 milliárd forint erejéig nekilátnak befoltozni, és bíznak a mostanában soha el nem következő csodában, ami az: érkezik a segíllyke Brüsszelből. De mindenféle győzelmi jelentések szerint nem igazán fog, az a hír ugyanis még karácsony idejéből, ami elmúlt, hogy az EB most már az eddigi 6,3 milliárd helyett 22 milliárd befagyasztásáról beszél. Ezt pedig tessenek – mármint az összegeket – beszorozni négyszázzal, hogy amikor kijön forintra a summa, legott önök is Mária nénivé váljanak. Megengedően az otthonka magukra öltésétől nagylelkűen eltekintek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.