2022. december 11., vasárnap

FIZESSENEK A GAZDAGOK! JÁMBOR ANDRÁS ÉS A SZIKRA MOZGALOM KIÁLTVÁNYA

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS ÉS A SZIKRA MOZGALOM
2022.12.04.



Magyarországon már megtanultuk, hogy a válságokban a gazdagok még gazdagabbak, a többiek még szegényebbek lesznek. Ennek kell véget vetni! A válságok korát éljük, erre kell felkészülnünk. Fizessenek a gazdagok, éljenek meg az emberek!

Az egymást érő válságokban egyre nagyobb teher hárul a dolgozókra. Mi azt mondjuk, ennek a válságnak ne mi fizessük meg a költségét, hanem azok, akiknek van miből.

Míg a multik adókedvezményeket, direkt támogatást kapnak, az extraprofitadót áthárítják a népre. A négy legnagyobb magyar cég a harmadik negyedévben rekord nagyságú, 550 milliárdos profitra tett szert, az oligarchák kiviszik az állami vagyont, és a vállalataiknak semmit se kell pluszban betenniük a közösbe, a kormány a válság költségeit a népre hárítja. Csökken az egészségügyi termékek ártámogatása, az áremelkedéssel és a rekordmagas áfából ezermilliárdos pluszbevételt szed be a néptől a kormány, a rezsinöveléssel százezreket juttat nehéz helyzetbe, és minden adóemelés a hétköznapi embereket sújtja.

Ezért az alábbi azonnali intézkedéseket követeljük!

Fizessenek a gazdagok!

  • Államosítsák a kaszinókat, töröljék el az autópálya-koncessziókat! Minden olyan szerződést mondjon fel a kormány, amely kiviszi a profitot az államigazgatásból, és amelyben az állam helyett magánembereknek biztosít monopolszerződésekkel százmilliárdos profitot. Ennek a pénznek a helye a nép kezében van, társadalmi intézményeink működését és közösségeink megélhetését kell biztosítsa!
  • Vagyonadót és örökösödési adót a milliárdos vagyonokra! Magyarországon ma már több ezer, milliárdos vagyonnal rendelkező ember van! Egy válságban nekik is be kell adni a közösbe! Korlátozza a kormány az átláthatatlan offshore birodalmakat és magántőkealapokat, a NAV vizsgálja ki az óriási vagyonosodásokat, ne csak a kis- és középvállalkozásokat!
  • Fizessenek a nagy cégek! A négy legnagyobb magyar cég a harmadik negyedévben rekordmagas profitot ért el, 550 milliárd forintot! Csak akkor örülhetünk annak, hogy Magyarországon nyereséges cégek működnek, ha azok érdemben hozzájárulnak a társadalom jólétéhez is, vagyis egy válságban többet adnak be a közösbe azok, akik tudnak. Ezek a cégek tudnak. Ki kell terjeszteni az extraprofitadó rendszerét minden szektorra, és az elmúlt 10 évben a társaságiadó-csökkentéssel, az adókedvezményekkel a multiknál és a nagy cégeknél hagyott pénzből minél többet vissza kell venni.
  • Állítsák le a bajba jutottak végrehajtók általi kifosztását! Csökkenteni kell a végrehajtásokkal a fizetésekből levonható pénz összegét, hogy az adósság törlesztése mellett is meg tudjanak élni az adós családok, át kell világítani a végrehajtói kar ügyeit, el kell törölni a végrehajtási törvényből az adósokra extra terhet rakó kitételeket, igazságot kell adni visszamenőlegesen a végrehajtói maffia áldozatainak!
  • Valódi demokráciát! Látjuk azt is, hogy jelenleg a médiát, valamint a gazdaság és a politika minden ágát a gazdagok uralják. Be kell látnunk: ahhoz, hogy megéljenek az emberek, valódi politikai és gazdasági demokráciára, egy új magyar demokráciára van szükség, ahol a hatalom nem a gazdagoké, a kormányt nem milliárdosok irányítják, és a média sem az ő kezükben van. Olyan  demokrácia kell, amelyik valóban a népé!

Ne érjük be kevesebbel!

A fenti intézkedésekből befolyt pénzből:

  • Segítsék a bajba jutottakat! Adjon azonnali segítséget a kormány annak a 160 ezer háztartásnak, amelyet a választási ígéretek be nem tartása miatt a csőd fenyeget! Indítson energetikai-épületfelújítási programot a kormány annak az egymillió háztartásnak, amelyet veszélyeztet a  rezsinöveléssel!
  • Valódi energiatámogatást a válságban! Jelenleg az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátások költségvetési támogatása is az infláció értéke alatt növekszik, a kormány növelje ezeket a kiadásokat, a mindenkori infláció értékének a duplájával, hiszen a válságban támogatnunk kell azokat, akiknek szükségük van rá, nem pedig még többet elvenni tőlük!
  • Béremelést a dolgozóknak! Emelje az állami dolgozók bérét a kormány annyival, hogy eltörölje az állami és piaci munkák bérezése közötti különbséget. A rendvédelem, az egészségügy, a szociális ellátás, az oktatás helyzete addig nem fog rendeződni, ameddig a piac elszívja a munkaerőt, és így nem lesznek megfelelően ellátva  ezek a feladatok.
  • A dolgozók boldogulását szolgáló gazdaságpolitikát! A magyar gazdaság jelenlegi működése a válságok korában nem a társadalom érdekét szolgálja,  hiszen a multiknak jutó egyre nagyobb támogatásokkal, az olcsó munkaerővel és a gyenge munkajoggal csak a tőke jár jól. A tőkének adott egyre nagyobb támogatásokra, az olcsó munkaerőre és a gyenge munkajogra építő magyar gazdaságpolitika helyett egy olyan modellre van szükség, amely a dolgozókra, a nép jólétére épül. A munkaalapú társadalomból induljunk el a megélhetés és a boldogság felé!
  • Nyugalmat az embereknek! Töröljék el a dolgozók pihenő- és a munkaidejét a tőkének kiárusító törvényeket, legyen újra a pihenőidő a munkaidő része. Kötelezzék az állami és nem állami cégeket a PB-gázpalackok rezsicsökkentett áron való árusítására, az önkormányzati bérlakások és minden ügyben a rezsicsökkentés szabályának betartására. Erős fogyasztóvédelem, munkavédelem és környezetvédelem dolgozzon a nép megvédésén a válságban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.