2022. december 31., szombat

HATALMAS MEGSZORÍTÁSSAL JÖN JÖVŐRE AZ ORBÁN-KORMÁNY RENDELETI BÜDZSÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.12.31.


Az oktatás, az egészségügy a rendvédelem a jövő évi módosított költségvetés nagy vesztesei – ezek ágazatok egyetlen plusz fillért sem kapnak, ami 15-20 százalékos reálértékcsökkenést jelent a kiadásokban.


A kormány csütörtök este rendeleti formában hirdette ki a 2023-as költségvetés módosítását. Egy nappal korábban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter még arról beszélt, hogy a kormány nem akarja korlátozni a törvényhozás hatáskörét, ezért a módosításokat január közepéig a ház elé terjesztik. Nagy kérdés, ha ez megtörténik, milyen mozgástere marad a parlamentnek. A kormány rendeleti költségvetése meglehetősen elnagyolt, fontos részletek nem derülnek ki, a költségvetési gazdálkodás amúgy is rendkívül alacsony átláthatósága tovább romlott rendeleti büdzsével. Nem hozta nyilvánosságra a kormány a makropályáját, a költségvetés mérlegét, de még az uniós szemléletű hiány elszámolását sem ismertette.

Az viszont kiderül, hogy a tervezett 5 százalékkal szemben a várható 15 (elemzők szerint inkább 20) százalékos inflációnak, és a rendeleti különadóknak köszönhetően az állam bevételei mintegy 5300 milliárd forinttal lesznek magasabbak az eredetileg tervezetnél, ami 17 százalékos növekedés. A kiadások ennél gyorsabban, 19 százalékkal és 6300 milliárd forinttal nőnek, így a kormány – önkényesen – 44 százalékkal emelte meg a várható hiány mértékét, amely így 3400 milliárd forint lesz, ez pedig 1048 milliárdos növekedés.

A rendeleti költségvetés módosításának origójában az energiatámogatások állnak, amit a júliusban elfogadott törvényben a kormány nevetséges mértékben alultervezett: júliusban még azzal számoltak, hogy 670 milliárd forinttal megússzák az energiatámogatást, most a rendeletben már 2610 milliárd forintnál tart a várható számla. A most benyújtott módosítások másik fontos eleme az államadósság finanszírozása: a július óta megemelkedett kamatkörnyezet és gyenge forint miatt kamatkiadásokra 430 milliárddal többet, 2541 milliárd forintot akar elkölteni a kormány. Az államadóssággal kapcsolatos kiadások drasztikusan megugrottak az elmúlt években: 2020-ban még „csak” 1270 milliárdot költöttek erre. Az adósságkiadások ilyen mértékű megugrása az elmúlt évek elhibázott gazdaságpolitikájának egyik eredménye...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.