2022. december 19., hétfő

KATARGATE: EZÉRT NEM FOGJA MEGTÖRNI A KORRUPCIÓ ORBÁN NÉPSZERŰSÉGÉT

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2022.12.19.


Amíg a magyarországi ellenzék tagjai a „tisztakezű” Európát próbálják meg ellentétbe állítani a korrupt Fidesszel, minden alkalommal pontosan az fog történni, mint ami az előző héten.


Ilyen sem volt már régóta: a kormánypropaganda minden zegzuga egy korrupciós botránytól hangos. A miniszterelnök Twittere, a Megafon fő hangadóinak videói, az Origo, a Hír TV is mind azt harsogták, hogyan fogadott el a vádak szerint katari kenőpénzeket az Európai Parlament egyik alelnöke, a görög Eva Kaili, Kaili élettársa és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség újonnan megválasztott főtitkára, Luca Visentini más baloldali EP-képviselőkkel együtt.

Persze az eset az eurós bankjegyekkel megtömött bőröndökkel túl magas labda volt, hogy ne boncolgassák az ügyet apró részletekbe menően. Különösen úgy, hogy a jogállamisági feltételességi eljárás és az EU intézményeinek kommunikációja hónapokon át arról szóltak, hogy a magyar kormány korrupciójának véget kell vetni ahhoz, hogy az ország a helyreállítási és kohéziós alap forrásait megkapja. A korrupció elleni harc narratívája utóbbinál mint egy regionális aberráció felszámolására tett kísérlet jelenik meg, a felzárkózás folyamata pedig az, amelynek során Magyarország végül csatlakozása után 18 évvel felszámolja a jogállamot szétverő politikai gyakorlatait. Legalábbis erre utal az a jogállamisági feltétel- és keretrendszer, amelyet az EP liberális, közte magyar képviselői 2020 óta kidolgoztak.

A helyzetet kárörömmel követő fideszes hatalmasságok bejegyzéseit látva régi emlékek elevenednek meg. 2004 és különösen 2006, illetve az előző nagy gazdasági világválság után éppen arról volt ismert a jobboldali ellenzék és médiája Magyarországon, hogy a kormányzó balliberális pártok korrupciós ügyeinek minden apró, izgalmas részletéből egy kisebbfajta Watergate-botrányt tudtak kerekíteni, amit aztán milliók követtek tévén és online hírportálokon egyaránt. Igaz, ezek az MSZP-s korrupciós ügyek (a nokiás dobozra vagy Szalainé Szilágyi Eleonórára emlékszik még valaki? Hát Veres János fiaira?) mai szemmel eleve annyira amatőr módon leszervezettnek tűnnek, mintha csak az Orbán Viktor körül gyülekező gazdasági és médiavilág kedvéért tették volna el azt jó sok magyar forintot a Gyurcsány-kormány és a Demszky Gábor-féle városvezetés emberei.

Egy kicsit ismét ugyanez a helyzet: a magyar pártharcok helyett most itt van „Brüsszel” mint számba vehető ellenség, a nokiás doboz helyett pedig a gurulós bőrönd és 600 millió forintnyi euró.

Orbán Viktornak különösen jól jött ez az eset a csütörtökön és pénteken is tartó EU-csúcs alatt: sajtójelentések szerint a Katargate-botrányt Donald Trump 2016-os kampányjelszavával jellemezte, amikor úgy fogalmazott, „le kell csapolni a mocsarat” Brüsszelben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.