2022. december 21., szerda

MEGSZENVEDI A LAKOSSÁG A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKAT - MÁR A 30 SZÁZALÉK FELÉ ROBOG AZ INFLÁCIÓ

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.12.21.


A jegybank előrejelzése szerint a decemberi infláció 26-27 százalék lesz, és ez az ütem az első negyedévben is megmaradhat. A prímet pedig továbbra is az élelmiszerek drágulása viszi. A lakosságot az árak vágtatása, hitelszűke és a csökkenő növekedés egyszerre sújtja majd. A nyugdíjasok pedig alighanem most is kölcsönöznek az államnak.


Tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idei utolsó kamatdöntő ülésén egyetlen feltételen sem változtattak. Az alapkamat így továbbra is 13 százalék, az egynapos betéti kamat pedig 18 százalék. Az MNB közleménye szerint ezek a szigorú monetáris kondíciók tartósan maradnak, de „folyamatosan értékelik a beérkező adatokat és az inflációs kilátások alakulását, és a kockázatok fokozódása esetén megteszik a megfelelő lépéseket”.

Már az előbbi kitételből is érzékelhető, hogy akadhatnak kellemetlen meglepetések. Ezek közé – az alternatív valóság építgetése jegyében – nem sorolták az uniós megállapodást, hiszen azt lezártnak tekintik. Pénz ugyan nem jön, de a propaganda egyre azt sugallja, hogy már minden a legnagyobb rendben van. A jegybank persze kénytelen azért némi figyelmet fordítani a forrásokra is, alighanem ezért jött a képbe új szlogenként és fontos feltételként, hogy a kockázati megítélésünkben „trendszerű változás” következzen be. Ezt mi úgy fordítanánk le, hogy jó lenne, ha a folyó fizetési mérleg tényleg és tartósan javulna, az uniós pénzcsapok pedig valóban megnyílnának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.