2022. december 16., péntek

KOMOLY PÁRBESZÉD, VAGY ULTIMÁTUM – EZ A KÉRDÉS AZ OKTATÁSÜGYI KONZULTÁCIÓ ELŐTT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.15.


Furcsa meghívás és konzultáció fejlődéstörténetét kísérhetjük szemmel, amióta egy hete fölröppent, hogy „renitens” iskolák igazgatóit rendelte magához Pintér Sándor. Ma már ott tartunk, hogy – nem tudni milyen alapon - legalább 400 iskola vezetője, pedagógusát hívták meg arra a pénteki konzultációra, amelyet a Közszolgálati Egyetemen tartanak, és amelyen a tárca miniszteri és államtitkári szinten képviselteti majd magát. Ezen több tucat pedagógus fel is szólalhat majd. Szót viszont sem a meghívott PSZ, sem a PDSZ képviselője nem kaphat. Szerintük a kormány ajánlata az lesz, a fizetésemelésért cserébe hagyják abba a tiltakozást a pedagógusok.


Tényleg nem tudni, hogy milyen alapon, és kiknek szólt a meghívás – mondta a Hírklikknek Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának ügyvivője. Szerinte nemcsak arról van szó, hogy a konzultáción nem mindenki fejtheti ki a véleményét. Mint mondta, a tankerületi központok igazgatói felhívtak intézményvezetőket, és közölték, hogy egyes pedagógusokat küldjenek oda a konzultációra, illetve egyes intézményvezetőket, de nem az összeset is meginvitálták a rendezvényre. A PDSZ ügyvivője azt is furcsállja, hogy azoknak, akik részt vesznek az eseményen, háromnegyed órával a kezdés előtt oda kell érkezniük, vajon miért?

Azt is fölöttébb érdekesnek találja Nagy Erzsébet, ahogy ez a történet az elmúlt napokban változott. Először csak azt lehetett hallani, hogy 5-6 „renitens” intézmény igazgatóinak szóltak, és azt mondták nekik, hozzanak magukkal még egy-két embert. Miután a PDSZ megszellőztette a hírt, akkor elkezdték cáfolni azzal, hogy a meghívás intézményvezetőknek szólt, akiktől majd véleményt kérnek. A PDSZ országos választmánya válaszul levelet írt Maruzsa Zoltán államtitkárnak pénteken: „Eddig úgy tudtuk, hogy csak budapesti, „problémás” iskolák igazgatói kaptak értesítést a fent említett eseményről, de ha ez nem így van, hanem tényleges szakmai egyeztetésre kerül sor – amelyet mindenképpen üdvözölnénk –, ezúton kérjük és egyben javasoljuk, hogy ebbe vonják be a PDSZ-t is, kapjunk az eseményre meghívást.”. Ezután jött ki a hír, hogy nagyon sok embert hívnak meg, egy 500 fős teremben lesznek a Közszolgálati Egyetemen, és szó nincs arról, hogy hozzászólás lesz. (Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Mandínernek azt nyilatkozta: „a fórumon mintegy 400 iskolaigazgató és tanár lesz jelen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.