2022. december 17., szombat

MEGINT ELSÖTÉTÜLT UKRAJNA, WAGNER-ELÍTÉLTEK ROHAMOZNAK A DONBASZBAN – HELYZETKÉP A 295. NAPON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.12.17.


Újabb tömeges orosz rakétatámadás érte Ukrajnát. Rohamcsapatokat állítottak fel a Wagner-csoport által toborzott elítéltekből, akiket a Donbaszba vezényeltek. Eufória helyett józanságra váltott az ukrán hadvezetés. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 295. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Újabb tömeges orosz rakétatámadás érte Ukrajnát: a megtorlás mellett a másik cél, hogy még az ideiglenes javítások eredményét is semmissé tegyék. Az orosz taktika kiterjed az ukrán légvédelem túltelítésére.

- A Patriot rendszerek átadását még nem erősítették meg – ezekkel kapcsolatban az egyik fő probléma a kiképzés időigényessége.

- Továbbra is a Donbasz a fő harcszíntér. A Donyeck városához közel fekvő Avdijivkát az átkarolás veszélyezteti. A Wagner-csoport ebbe a térségbe irányította a börtönökből toborzottakat – belőlük ukrán információk szerint rohamcsapatokat állítottak fel, veszteségeik nem számítanak.

- Belaruszban ugyan gyakorlatokra került sor, de ezek nem a déli határ mentén folynak. 
December 19-én az országba várják Vlagyimir Putyint.

Részletes helyzetkép:

December 16-án a reggeli órákban Oroszország újabb rakétatámadást hajtott végre az ukrán energetikai infrastruktúra ellen. Az első jelentések szerint az ország déli és keleti részén, illetve Kijevben és Korosztenyben [Коростень] található létesítmények sérültek meg, a szükségessé vált vészleállás miatt azonban az egész országban áramszünet következett be. A nagyvárosok közül Harkivot, Poltavát, Kremencsukot és Kropivnickijt [Кропивницький] teljesen levágták az áramszolgáltatástól, s súlyos problémákat jelentettek többek között Kijevből, Dnipro városából és Mikolajivból. Zaporizzsját és Krivij Rihet úgyszintén támadták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.