2022. december 21., szerda

VÉDENIE KELL AZ ÁLLAMNAK AZ EGÉSZSÉGÜGYI KÖZELLÁTÁST

G7.HU
Szerző: Dr. VELKEY GYÖRGY JÁNOS
2022.12.21.


A sorozatban egészségügyi és biztosítási szakembereket kérdezünk arról, hogy mitől tudna jól együttműködni a magán- és közfinanszírozott ellátás.


Az egészségügyi közellátás és a magánellátás a magyar szakorvosokkal és ápolókkal tudja ellátni a feladatát, akikből hiány van! Ezért az emberi erőforrásokkal jól kell gazdálkodnunk társadalmi és ágazati szinten. Ehhez protekcionista szabályzók is kellenek, mert ha ebben a piaci versenyben vesztes lesz a közellátás, akkor súlyosan sérül a szolidaritás, és tovább romlik a legelesettebbek hozzáférése a rendszerhez, ami ma is távol van az ideálistól. Az elmúlt néhány év tendenciája alapján pedig sajnos lehet, hogy a közellátás alulmarad ebben a versenyben.

Ezért az államnak kötelessége védő erőfeszítéseket tenni, és látjuk is, hogy szabályozni szeretné a piacot.

Ennek elemeként is értékelhető a 2021-es jogállási törvény a jelentős orvosi béremeléssel, a magán- és közellátást szürke zónában összemosó paraszolvencia megszüntetésével, és a munkavégzés feltételeinek szigorúbb szabályozásával.

Az egyéni szabadságjogok közérdekből való korlátozását persze nehezen fogadja el az értelmiségi, hivatását minden ellenkező híresztelés dacára szerető, alapvetően szabadelvű orvostársadalom. Most éppen a magánellátásban dolgozók közfeladatokban való részvételi kötelezettsége miatt (mely éppen a napokban jelent meg a jogszabálytervezetben) indult el tiltakozáshullám, de a megyei szinten történő delegálhatóság és a teljesítmény szerinti differenciálás gondolata is ellenérzést vált ki az orvostársadalom nem kis részéből. A magánellátásban dolgozó orvosok kötelező közellátási feladata nem egyedi magyar találmány, különböző formában és mértékben élnek vele Európa-szerte az egészségügyi hatóságok.

A tervezett magyar szabályzás sem látszik túlzónak.

Kórházigazgatóként inkább éppen az a kérdés foglalkoztat, hogy miként lesz integrálható ilyen átmeneti időre egy-egy szakember a teambe, és hogyan használható ki a havi 10 órányi ügyeleti kötelezettség, hiszen egy-egy ügyelet hossza szervezéstől függően jellemzően 12, 16 vagy 24 óra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.