2022. december 1., csütörtök

MÉRLEGEN AZ ÁLLAM - A KÖZSZOLGÁLTATÁSOK HELYZETE ÉS JÖVŐJE A MAGYAROK SZEMÉBEN

POLICY SOLUTIONS
Szerző: Policy Solutions
2022.12.01.


A Policy Solutions tanulmánya a magyarországi közszolgáltatások megítéléséről. Feltárjuk, hogy mely közszolgáltatásokkal elégedettek a magyarok és melyekkel kevésbé, illetve miként látják egyes kiemelt közszolgáltatások főbb problémáit és a lehetséges reformok irányait.


Az elmúlt években a Policy Solutions számos kutatásából kiderült, hogy a magyar társadalomban jelentős az igény az aktív állami szerepvállalásra, és ennek részeként az állam által nyújtott színvonalas közszolgáltatásokra. Az utóbbi időszak egymásra rakodó válságai – a koronavírus-járvány egészségügyi válsága, a nyomában járó gazdasági válság, az elszabaduló infláció, illetve az orosz-ukrán háborúval együtt nagy erővel megérkező energiaválság – különösen hangsúlyossá teszik a kérdést, hogy a magyarok milyen mértékben tudnak az államra számítani, és milyen minőségű szolgáltatásokhoz juthatnak akkor, amikor baj van. Időszerű tehát megismerni, hogy a magyarok milyennek látják a közszolgáltatások színvonalát, milyen változásokat tapasztaltak azok minőségében az Orbán-kormányok 12 éve alatt, és miként látják egyes kiemelt közszolgáltatások főbb problémáit és a lehetséges reformok irányait.

Kiadványunkban mérlegre kerül tehát az állam, mint szolgáltató. Bemutatjuk, hogy a magyarok mely közszolgáltatásokkal elégedettek és melyekkel kevésbé, és azt is, hogy a magyarok általános problématérképén milyen súllyal szerepelnek azok a kérdések, amelyeken az állami szolgáltatások érdemben javíthatnak. Ezt követően részletesen áttekintjük, hogy a hazai közbeszédet több évtizede folyamatosan foglalkoztató két területen, az egészségügyben és az oktatásban melyek a legégetőbb problémák a magyarok szerint, illetve a gyakran felmerülő reformjavaslatoknak milyen a társadalmi támogatottsága. Az egyre súlyosbodó megélhetési válság okán külön fejezetet szentelünk néhány olyan lehetséges szociális intézkedés támogatottságának, amelyek az emberek terheit érdemben csökkenthetik. Több aktuális kormányzati kezdeményezés – a víziközmű-cégek állami átvétele az önkormányzatoktól és a Vodafone felvásárlásának szándéka – indokolja, hogy kitérjünk az államosítás kérdésének társadalmi megítélésére is. Összességében a közszolgáltatásokkal kapcsolatos véleményeket vizsgáló kutatásunk célja, hogy ráirányítsa a figyelmet azon területekre, amelyeken a magyarok jóval többet várnának az államtól, és hozzájáruljon olyan közpolitikák megalapozásához és kidolgozásához, amelyek azokon a pontokon javítják a közszolgáltatásokat, amelyekre egyben a legnagyobb társadalmi igény is van.

A "Mérlegen az állam" tanulmány letölthető innen.

Szerzők: Bíró-Nagy András - Varga Attila - Juhász Vanessza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.