2022. december 15., csütörtök

NA, ABBÓL LENNE IGAZÁN NAGY RAMAZÚRI...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.12.15.


Kultúra- és civilizációelméleti alapvetésként fogható fel Orbán minapi kijelentése, miszerint „szeretem, amikor kultúrák találkoznak és játszanak egymással azonos játékszabályok mellett”.
Nyilvánvalóan reformátusként ezért jár oly sűrűn katolikus templomba, önmagán reprezentálva kultúrák és vallási hagyományok találkozását, csak valaki értesítse őt, hogy a katolikus és a református templomban nem azonosak a „játékszabályok”, hanem meglehetősen eltérőek.
Továbbá, ha kilép a templom (bármely templom) szent teréből a szekuláris világba, ott is eltérőek a szabályok, miután a templomon kívül már nem vallását szabadon gyakorló hívő ő, hanem miniszterelnök, aki jobban tenné, ha válaszolna az újságírói kérdésre, ahelyett, hogy kigyúrt gorilláival odébb lökdösné az újságírót.
Amúgy Orbán egészen biztosan ismeri a középkori keresztény misztikusok tanításait, egyebek mellett azt, hogy az Isten házát elhagyó ember lélekkel töltekezett, s ezért onnan kijőve csak az igazat képes mondani, semmi egyebet. Nyilvánvalóan attól tartott Orbán, hogy beigazolódik a középkori keresztény misztikus tanítás, s az újságíró kérdésére az eddig megszokott gyakorlatától eltérően véletlenül valóban az igazat válaszolja.
Na, abból lenne igazán nagy ramazúri, s az eltérő kultúrák olyan találkozása, amit nem biztos, hogy kitörő lelkesedéssel fogadna a miniszterelnök.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.