2022. december 13., kedd

NEM KELL BEDŐLNI AZ IMMUNERŐSÍTŐ CSODASZEREKNEK, BETEGSÉG ELLEN TÉLEN IS A ZÖLDSÉG ÉS A GYÜMÖLCS A NYERŐ

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2022.12.13.


Vitaminbárok, vitamininfúziók, immunerősítő gyümölcsitalok, joghurtok és teák: amikor eljön a hideg idő, és szárnyra kelnek a vírusok, megszaporodnak azok a hirdetések is, amelyek a nátha, az influenza, sőt újabban a covid és egyéb vírusos megbetegedések elleni csodaszereket reklámozzák. 2020-ban a globálisan értékesített új ételek és italok mintegy 2 százaléka állította magáról valamilyen formában, hogy hatással van az immunrendszerre. Sőt az úgynevezett vitamininfúziók, vagyis a nagy dózisban, infúziósan beadott vitaminadagok hirdetői még azt is ígérik, hogy gyógyítják a krónikus fáradtságot és kimerültséget, kezelik a stresszt, a depressziót, megerősítik a legyengült immunrendszert, segítenek a daganatos betegségeken és természetesen a másnaposságra is jók.

Egy amerikai testépítő a Twitteren a napokban egészen odáig ment, hogy miért is ne venne be egy egész doboznyi multivitamint egyben, hiszen abba még senki nem halt bele. A tweetet megosztó amerikai toxikológus, Josh Trebach azonban arra figyelmeztetett, hogy a vitaminok túladagolása egyáltalán nem veszélytelen, a túl sok A-vitamin májkárosodást, a D-vitamin hiperkalcémiát, a B6-vitamin pedig általában zsibbadással járó perifériás neuropátiát is okozhat. A vitamininfúziókról pedig még novemberben nyilatkozta Takács István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatója, hogy a megadózisban adagolt vitaminoknak kevés bizonyított előnyük van, hátrányuk annál több. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E) lassabban ürülnek ki a szervezetből, ezért kifejezetten káros, ha egyszerre az ajánlott mennyiség sokszorosa jut belőlük a szervezetbe.

Vitaminok helyett sokan viszont továbbra is a savanyú káposztára, a citromra, a gyömbérre, a fokhagymára, a paprikára és egyéb természetes „immunerősítő” zöldségekre és gyümölcsökre esküsznek, ezekkel azonban szintén rengeteg a probléma. Tényleg tele van vitaminnal a fóliasátorban Spanyolországban termesztett paprika? Hiába eszünk elég zöldséget és gyümölcsöt, mégis szükség van táplálék-kiegészítőkre és vitaminokra? Ode kell egyáltalán figyelni minderre, vagy csak mítosz az immunerősítés?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.