2022. december 20., kedd

PUTYIN ÖTÖDIK HADOSZLOPA LETT AZ ERDÉLYI MAGYARSÁG? EGY FELMÉRÉS EREDMÉNYEI

NETHUSZÁR BLOG
Szerző: nethuszar.ro
2022.12.19.


A Nethuszár nem egyszer és nem kétszer írt már arról, hogy az erdélyi magyarok körében terjedő és egyre erősödő oroszimádat komoly gondokat okoz majd a kisebbségi érdekvédelem és érdekérvényesítés területén. A Center for Civic Participation and Democracy – SNSPA szervezet nemrég napvilágot látott vizsgálata pont ezt a félelmünket igazolta: az alulképzettetekkel és az AUR-szavazókkal kerültünk egy fazékba, mi, magyarok vagyunk az ország legoroszpártibb csoportja.

Aligha titkok, hogy ezzel valamit kezdenie kell majd a politikának is, ráadásul, ahogy azt is már sokszor megírtuk, nem is azzal van baj önmagában, hogy az erdélyi magyarok zöme nem támogatná Ukrajnát, nem is azzal, hogy Amerika-ellenes, Nyugat-ellenes érzelmeket táplál, hiszen ezek akár egy jogos kritika alapjai is lehetnek, a baj ott kezdődik, hogy a Facebook-on, és a többi közösségi médiában kommentelő, posztoló magyarajkú csőcselék olyan szinten agresszív, gyűlöletkeltő, barbár hangvételű, hogy az messze kiemeli őt a környező népek sorából.

Hogy jobban értsük: egy agresszív, az ukránokat gyalázó, Putyint éltető, a háborús bűnöket relativizáló poszt több interakciót von maga után, ebből kifolyólag „jobban látszik” a közösségi média felületein is. A CPD által végzett vizsgálat pedig nemcsak az utóbbi idők közvélemény-kutatási adatainak összehasonlítását vette alapul, illetve a Google keresésekre alapozott elemzéseket, hanem a Crowd Tangle-t is, amely a Facebook-oldalak és Facebook-csoportok elemzésére szolgáló alkalmazás. A kép lesújtó: a magyarok külön csoportként szerepelnek benne, mint a leginkább oroszpárti réteg...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.