2022. december 21., szerda

„TAVASSZAL MAJD MEGLÁTJUK, HOGY KI ÉLTE TÚL A TELET” – ÁLLAMI SEGÍTSÉG NÉLKÜL MARADTAK A BAJBA JUTOTT TANODÁK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KREMMER MAGDOLNA
2022.12.21.


Az energiaválság a szociális szektort is fokozottan érinti, olyan intézmények kerülnek bajba, amelyek a leginkább rászorulókon segítenek. Az állami pályázatból finanszírozott tanodák nehezen oldják meg a fennmaradást az egekbe szökött energia-, benzin-, és élelmiszerárak mellett. A 2019-ben meghatározott pályázati keretösszeg nem elég a működésre, a tanodáknak alternatív megoldásokat kell keresniük, ha nem szeretnének bezárni télre. Van, ahol a munkatársak fizetetlen munkájára, máshol a támogatók adományaira hagyatkoznak, hogy nyitva tudjanak tartani. De olyan intézmény is akad, aminek költöznie kell a megugró díjak miatt. Bár a tanodák kértek segítséget az államtól, se választ, se támogatást nem kaptak.


A tanodákba zömében hátrányos helyzetű, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek járnak. Lényegében olyan délutáni iskola, ahol a rászoruló diákok segítséget kapnak a tanulásban és a hátrányok leküzdésében. Az oktatási funkció mellett sok gyerek számára a tanoda jelenti azt a biztonságos közeget, ahol odafigyelnek rá, ahol enni kap, és nem utolsó sorban, ahol melegben lehet.

Az elszálló rezsi-, és benziárak miatt a tanodáknak is küzdeniük kell a fennmaradásért, és forrást kell teremteniük valahonnan, ha nem szeretnék magukra hagyni a gyerekeket. Jelenleg 183 államilag finanszírozott tanoda működik Magyarországon. Megkerestünk hat intézményt, hogy meséljenek a tapasztalataikról, és arról, hogyan tudják átvészelni a telet.

Az állam nem válaszolt a segítségkérésre

A tanodák működését biztosító pályázati keretösszeget 2019-ben határozták meg, ezen az elmúlt négy évben nem emeltek. A tanodáknak azonban muszáj teljesíteniük a pályázatba foglalt feltételeket, miközben évről évre kevesebbre elég a pénzük. 2022-ben a magas infláció, az egekbe szökő élelmiszerárak és az egyre drágább üzemanyag mellett eleve szoros költségvetéssel kellett számolniuk az ott dolgozóknak. A helyzetet tovább nehezíti, hogy számos tanoda működik rossz szigetelésű, nehezen fűthető épületben, így már augusztusban egyértelmű volt, hogy a rezsicsökkentés eltörlése számukra komoly pénzügyi nehézséget fog okozni.

A TanodaPlatform nevű érdekképviseleti szervezet már ekkor jelezte a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságnak (TEF), hogy az éves keretösszeg az új árak mellett nem lesz elég a tanodák fenntartásra. A TEF azonban azóta sem reagált a megkeresésre, a tanodák pedig nem kaptak kiegészítő támogatást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.