2022. december 16., péntek

TIBORCZ ISTVÁN, AZ ÍRÓ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2022.12.15.


Bartók Béla, Arany János, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula és Örkény István országában nem kell aggódnia a kultúra miatt a magyar embernek, aki folyamatosan ilyenekért aggódik, mert van utánpótlás. Tiborcz István, Orbán Viktor veje, újabb könyvet írt. Tiborcz István író. Esterházy Péter és Nádas Péter is író, Tiborcz István is író. Ez is ír, az is ír. Tiborcz István emellett nagylelkű is, mert ő magához vett egy szerzőtársat is, hogy az ő fényében csillogjon és írói munkásságának babérjait részben learathassa.

Tiborcz István még nem szépíró, mert akkor át kellene írni a magyar- és a világirodalom történetét, hogy a hozzá képest jelentéktelen szerzők (mint Shakespeare, Goethe, Dosztojevszkij) műveit elhelyezzék a nagy író előzményeiként. Tiborcz István a hajózásról ír. Nem, Tiborcz István nem hajóskapitány ötven éve a világ tengerein, csak megvette az Adria palotát, az egykori Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság épületét, később az egykori MAHART-székházat is (eredendően lopott közpénzből), és a legnagyobb magyar tó környékének jelentős részét is felvásárolta.

Ennek alapján inkább egy Rejtő-figura, akinek zsebében felejtettek néhány százmilliárd forintot az adófizetők pénzéből, amit ő állandóan vissza akart adni, de nem tudott, így vásárlásokkal próbált megszabadalni tőle, így jutott el a MAHART-székházig. Ettől azonnal hajózási szakember lett, észrevétlenül irányította néhány odavetett mondatával a magyar hajózást, sőt egy tengeri csatát is megnyert, ami egy távoli sziget birtoklásáért zajlott. Ebéd közben mesélt neki a Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese a házról, ami az övé lett, és ő azonnal átvette a szakmai örökséget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.