2022. december 2., péntek

TISZTELET A BÁTRAKNAK!

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2022.12.02.



“Jogot a sztrájkra. Ne korlátozzák az érdekvédelem, a követelés és a szolidaritás szabadságát.” A rendszerváltás idején szerveződő ellenzéknek ez volt az egyik követelése. Az 1989-es 12 pontot, köztük ezt is, Cserhalmi György olvasta fel a Magyar Televízió előtti ellenzéki tüntetésen.

Ezt követelik most is a tanárok. Nem akarnak többet, mint amennyit 33 évvel ezelőtt a demokratikus Magyarországért küzdő emberek és szervezetek. Utóbbiak közé tartozónak érezte magát akkoriban még a Fidesz is, az akkori tüntetés egyik szervezőjeként.

Az akkori 12 pont között szerepelt az oktatás szabadságának ügye is, ugyanúgy, ahogy most is része a tanárok követeléseinek.

A bíróságok függetlenségét is követelték 1989-ben az állampárt ellen tüntetők, ezt jelenleg brüsszeli intézmények próbálják kicsikarni a magyar államtól, pénzért cserébe. Hasonlóan, ahogy a 80-as években Magyarország nyugati hitelezői is értek el kisebb-nagyobb eredményeket a diktatúra lazításában, szintén a pénzükért cserébe. A moszkvai propagandát harsogó, akkori és mostani állami sajtó közötti hasonlóságokkal sem érne véget az 1989-es és 2022-es párhuzamok szomorú sorolása.

A mostani helyzet bonyolultabb. Akkor egy visszavonuló, napról-napra gyengülő, magát népi demokráciának mondó rendszerrel szemben követeltek az emberek jogot a sztrájkhoz. Most egy ereje teljében lévő, magát illiberális demokráciának nevező rendszertől kérik a jogot a sztrájkhoz a tanárok.

A mostani rendszer fenntartói képmutatóbbak: azt hazudják, hogy biztosítják ezt a jogot. Csakhogy tavaly óta olyan feltételekkel, amelyek megcsúfolják az egész intézményt: úgy szüntethetik be a munkát a tanárok, ha közben a tanulókkal töltik az idejüket, és óráik jelentős részét is megtartják.

1989-ben, alig egy hónappal az ellenzéki 12 pont TV-székház előtti felolvasása után, április 12-én, a hatalom engedett, és elfogadták a sztrájktörvényt. Amit 1989-ben a Fidesz és más ellenzékiek kicsikartak a kommunistáktól, azt a Fidesz 2021-ben elvette tanároktól.

Az 1989-es Fidesz vezérkara az ország egyik legkényelmesebb kollégiumából készülhetett az akkori tüntetésre, saját maguknak szervezhettek órákat, kormányozhatták saját közösségüket. A március 15-i tüntetés után semmilyen retorzió sem érte őket. A most sztrájkjogért küzdő tanárokat viszont a rendőrminiszter gondjaira bízta a Fidesz, és e minisztérium átláthatatlan szempontok alapján megkezdte a jogaikért kiálló tanárok elbocsátását.

Nem csupán makacsságával, de megtorlásaival is túltesz a 2022-es Fidesz az 1989-es MSZMP-n.

Azt hazudják, hogy az oktatást akarják biztosítani a gyerekeknek, ám ehelyett ellehetetlenítették az oktatást az ország számos gimnáziumában. A kormány által el nem ismert sztrájk miatt összehasonlíthatatlanul kevesebb tanóra maradt el, mint amennyit nem lehet megtartani a megüresedett álláshelyek, és az elbocsátások nyomán induló újabb sztrájkhullám miatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.