2022. december 21., szerda

ÁTALAKULÓBAN A MÉDIA ÉS A HARC MÉG NEM DŐLT EL

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2022.12.21.


Az immár teljesen kettészakadt országban a médiának is két, egészen különböző rendszere működik Magyarországon. Így jellemezte a jelenlegi helyzetet Polyák Gábor médiajogász, akivel a kommunikáció és a propaganda 2022-es jellegzetességeiről beszélgettünk. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője úgy látja, hogy kétségtelenül kezd háttérbe szorulni a hagyományos média. Ennek vesztesei egyelőre a kormánypártokhoz közelálló szerkesztőségek, miután a függetlenek 2010 után brutális ellenszélben tanulták meg, miképpen lehet megélni, sőt, meg is erősödni.


A média jelene és jövője szempontjából jelentős változást hozott az idei parlamenti választás kampánya – kezdte elemzését Polyák Gábor. Most először fordult elő ugyanis, hogy ez szinte teljes mértékben a közösségi médiában zajlott. A médiajogász emlékeztett rá, hogy Orbán Viktor azt állította, már az előző választásokat is feltehetően a Facebookon nyerte meg, ami azért erős túlzás volt, most viszont tényleg ez történt. „A kampányt az jellemezte, hogy nem hangzottak el tények, semmiféle szakpolitikai állítás, a kormánypártok oldala azonban tele volt hazugságokkal és kizárólag a saját szavazóbázis hergelését, valamint összetartását szolgálta. Az ellenzék valószínűleg másra készült, de képtelen volt fogást találni a Fidesznek ezen az agresszív kommunikációján, amit nagyon hatékonyan használták a teljesen alaptalan riogatásra és karaktergyilkosságra. Így sikerült az együttműködő pártokat belehúzni egy olyan helyzetbe, amiből az derült ki, hogy lényegében a háború pártján állnak és Magyarországot, a magyar emberek létét veszélyeztető tényezők”. A kormánypártok valószínűleg enélkül is nyertek volna, de nem ilyen mértékben, hiszen ehhez ez a fajta kommunikáció kellett – mondta a szakember.

A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője friss példát is említett arra, hogy a hatalom saját állításai igazolására használja fel a médiát. Arról az egyezségről van szó, amelyet Magyarország az uniós forrásokról kötött Brüsszellel. A hivatalos kommunikációban az kapott hangsúlyt, hogy valóban érkezhetnek a pénzek, de arról már nagyvonalúan elfeledkeztek, hogy ez nem automatikus, nem holnaptól várható. Eközben sikernek állították be, hogy a magyar kormány felpuhította az Európai Bizottság javaslatát, de azt már nem tették hozzá, hogy ilyen szigorú szankciókat eddig egyetlen országgal szemben sem alkalmaztak. Ugyanakkor azt sem emelték ki, hogy Magyarországnak fel kellett adnia a – szavai szerint - „embertelen és megbocsáthatatlan vétót” az Ukrajna támogatására szánt hitelfelvétel ügyében, akárcsak a globális minimumadó elleni szembenállását is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.