2023. január 6., péntek

KÖKÉNY MIHÁLY: AZ ORVOSI BÉREK EMELÉSÉVEL NEM LEHET AZ EGÉSZSÉGÜGY PÉNZHIÁNYÁT RENDEZNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.01.06.


Az egészségügy helyzetét ebben az évben az fogja meghatározni, hogyan alakul az állami egészségügyben az orvosi, és a szakdolgozói létszám. Ebben nagyon sok a bizonytalanság – mondta Hírklikknek Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter, akivel arról beszélgettünk, hogy bár a tervezetekben benne volt, végül a magánellátásban dolgozó orvosnak mégsem kell havi 20 órát a közellátásban dolgoznia, és az alapilletmény 20 százalékos eltérítésről szóló rendelet sem jelent meg. A szakember szerint ezekben az ügyekben elég nagy ellenállást láthatott a kormány. Kökény szerint általában nem működőképesek az olyan reformok, amelyeket fölülről, egy agyoncentralizált központból kényszerítenek rá a betegekre és az ellátókra. A reformoknak és a forrásoknak kéz a kézben kellene járni.


A tavalyi év utolsó előtti napján majdnem változatlanul jelentek meg a Magyar Közlönyben az egészségügy jelentős részének működését átíró részlet szabályok. Melyek ezek közül a legfontosabbak, és kiket érint?

Tavaly december 7-én fogadták el azt a salátatörvényt, amely ellen sokan tiltakoztak is, főleg az orvosi kamara. A törvény egy csomó kérdést nyitva hagyott, és az év végén az egyes részletszabályok jelentek meg. Még nem tudjuk, hogy ezeket milyen módon fogják alkalmazni. Ami ez ügyben mégis meglepőnek tekinthető, hogy nagyon úgy tűnik néhány területen a kormány – lehet, hogy csak átmenetileg – visszakozott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.