2023. február 9., csütörtök

AKI A SZEMÉTDOMBON AKAR KAKAS LENNI – A DK GYARAPODÁSA

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2023.02.09.


Kis gömböcként nyeli magába a többi ellenzéki párt tagjait a DK, legalábbis az elmúlt hetekben Gyurcsányék újabb és újabb átigazolókat jelentettek be büszkén. A DK viszont szinte mindenkit megkeres, és aki nem megy szép szóra, azt nyomásgyakorlással, zsarolással vagy épp valamiféle pozíció, juttatás ígéretével próbálja meg átvinni magához, állítják erről a többi pártból. Vannak, akik szerint így akarják nagyobbnak mutatni magukat, mint amilyenek, de hogy az egésznek inkább csak a füstje nagyobb, mint a lángja. A DK szerint viszont minden hazugság, amit róluk mondanak.


Az elmúlt hónapokban több ellenzéki politikus is átlépett korábbi pártjából a DK-ba. Ez a körülbelül tucatnyi ember valójában nem tűnik annyira soknak, de a DK láthatóan erre annyira büszke, hogy szépen, látványosan be is ültette őket egy csokorba a párt vasárnapi kongresszusára, hogy egyenként megtapsoltassa őket a küldöttekkel.

Vannak köztük az MSZP-ből, Párbeszédből, Jobbikból átugrott politikusok, de a legtöbben azért a Momentumot cserélték le Gyurcsányékra. Ezek főképp önkormányzati arcok, az egyetlen országosan is ismertebb politikus talán csak a Párbeszédet otthagyó Kocsis-Cake Olivio – ő is kapta a legnagyobb tapsot a kongresszuson. Ugyanott ki kisebb, ki nagyobb meggyőződéssel nyilatkozott közülük a Telexnek arról, miért jobb a DK a többi pártnál, de volt, aki a különbséget sem tudta megmondani.

Egy azért közös bennük, a legtöbben saját közleményeiben ugyanúgy magyarázták az átigazolásokat, ami a párt mantrája is: a DK a választások óta bebizonyította, hogy ez a párt az egyetlen alternatíva az Orbán-rendszerrel szemben, csak ők tudják leváltani a negyedik kétharmadát gyúró fideszes kormányt.

A DK a vesztes áprilisi választás óta tényleg ezerrel igyekszik érzékeltetni a dominanciáját az ellenzéki térfélen: előbb árnyékkormányt alakítottak (aminek nem kisebb terve van, mint Orbán Viktor megbuktatása), indítottak egy online tévét, a DK TV-t, ebben Dobrev Klára a megváltó, mostanában pedig sorban küldik ki a közleményeket arról, épp kit kebelezett be a pártjuk.

Mindezekkel a DK-ban arra játszhatnak, hogy Dobrev Klára a legsikeresebb ellenzéki európai parlamenti (EP) listavezetőként húzzon be mandátumokat az EP-választáson, és hogy ne legyen szükség előválasztásra a 2024-es önkormányzati választás előtt, mert annak ők maguk értelmét sem látják. Ugyanakkor tárgyalóasztalhoz ülnének, ahol elképzelésük szerint jóval nagyobb beleszólásuk lenne a döntésekbe, mint a többi, kisebb pártnak. Utóbbiak viszont mostanában gyakran mutogatnak Jászberényre, ahol a DK nélkül is tudott győzni az ellenzék...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.