2023. február 12., vasárnap

AKTUÁLIS HAZUGSÁGOK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: GADÓ GÁBOR
2023.02.10.


Hamvas Béla egy esszéjében azt ajánlja, hogy ha egy „intelligens európai” idegen ország határára érkezik, a vámvizsgálat után az első útjába kerülő bennszülöttől haladéktalanul kérdezze meg, hogy „(...) mi az, amit önök itt most hazudnak?” 
(Lásd Hamvas: Óda a huszadik századhoz, in: Speak easy, Medio Kiadó, 2022, 7. o.) A „kulcshazugság” ismerete megkönnyíti az ország jogrendjéhez, szokásaihoz való alkalmazkodást, az utazó nem esik abba a hibába, hogy gyanútlan gyerek módjára hitelt ad a fogadó állam alkotmányában olvasható és a kormányzat vezetői által hangoztatott hamisságoknak. Ha Hamvas 2023-ban tájékozódna Magyarországon, hamar kiderítené, hogy ma a „béke” szó négy betűje sűríti magába a legvaskosabb valótlanságokat, de a „brüsszeli szankciók” és a „dollárbaloldal” kifejezések is a kormányzati propaganda rendszeralkotó hazugságai közé tartoznak.

Napjainkban az akkumulátorgyár-beruházások nem pusztán a kormányközeli oligarchák extraprofit iránti elkötelezettségét szemléltetik, de azt is megmutatják, miként szűnik meg Orbán autoriter államában az önkormányzatok autonómiája. Az Alaptörvény hatályos szövege még azt deklarálja, hogy „Magyarországon a helyi közügyek intézése és a helyi közhatalom gyakorlása érdekében helyi önkormányzatok működnek”. (Lásd az Alaptörvény 31. cikk [1] bekezdését.) Az önkormányzati törvény is magabiztosan állítja, hogy „[a] helyi önkormányzás a helyi közügyekben demokratikus módon, széles körű nyilvánosságot teremtve kifejezi és megvalósítja a helyi közakaratot”. (Lásd a 2011. évi CLXXXIX. törvény 2.§-át.) A „helyi közakarat” érvényesítése azonban feltételezi, hogy Göd, Miskolc, Nyíregyháza vagy Debrecen lakosainak érdemi beleszólásuk legyen, amikor életfeltételeikről, az egészséges környezethez való jogukról döntenek. Ahogyan a fővárosi polgárok többségi véleménye se lenne mellőzhető a Városliget „turistaipari” centrummá formálásakor vagy a ferencvárosi (újkínai) telkek beépítésekor. Az elmúlt évtized megtanított minket arra, a Fidesz–KDNP–pártszövetség igen változatos eszköztárral biztosítja, hogy a fontosabb ügyekben ne helyben, hanem a központi hatalmat reprezentáló kormányhivatalok közvetítésével a kabinet vagy személyesen a miniszterelnök határozhasson.

A „jog” mindeközben tehetetlen, vagy éppen a rezsim szolgálójává vált...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2023/6. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.