2023. február 28., kedd

ÁLLAMI PRIORITÁSOK: ÖTVENMILLIÓ FORINT ANYATEJRE, TIZENEGYMILLIÁRD TÁPSZERRE

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2023.02.28.


A hivatalos adatok szerint az állam tavaly 51,8 millió forintos támogatást adott azoknak az édesanyáknak, akik leadták a gyűjtőhelyeken felesleges anyatejüket, így olyanok is anyatejjel táplálhatták a babájukat, akiknek nem volt elég tejük, vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek. Utóbbiaknak más módon is segítő kezet nyújt az állam: 11,2 milliárd forinttal támogatta a tápszervásárlást.

„Közel nyolcszáz szülés volt a kórházban, ennek ellenére egy új tejadó anyuka sem jelentkezett idén a városból” – mondta a Szabad Európának egy vidéki kisváros anyatejgyűjtő állomásának munkatársa.

Tavaly év végén egyetlen új anyuka jelentkezett egy közeli faluból, hogy szívesen behozza mindennap a felesleges tejet az átvevőhelyre. Ő is csak egy ismerősétől hallott a lehetőségről, sem a védőnő, sem a kórház, sem a gyermekorvos nem említette, hogy ha sok teje van, a felesleget adja le egy anyatejgyűjtő állomáson.

Sőt a védőnő azt mondta neki, hogy a felesleget fagyassza le. Tavaly „azokból az anyukákból éltek” a vidéki állomáson, akik második vagy harmadik gyereküknek adtak életet, és bevitték a felesleges tejet. Pedig az állam fizet az anyatejért, literenként 2700 forintot
...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.