2023. február 28., kedd

MOK: EZ EGY KONCEPCIÓS PER, AMIBEN GULYÁS FELOLVASTA A VÁDAT, ÉS SEMJÉN KIADTA AZ ÍTÉLETET

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2023.02.27.


Semjén Zsolt törvényjavaslata után kamarai tagság nélkül is lehet majd egészségügyi tevékenységet végezni.

„Hamis indokokkal indított durva támadást ellenünk a kormány” – mondta el a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Dr. Kincses Gyula a szervezet sajtótájékoztatóján, amit a Belügyminiszter által kezdeményezett, Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes által benyújtott törvényjavaslat kapcsán hívtak össze. A rendkívüli tájékoztatón az elnök mellett Svéd Tamás titkár és Álmos Péter Zoltán alelnök vettek részt.

A MOK titkára elmondta, a hétvégén élőben megnézhetünk egy koncepciós eljárást. Először Gulyás Gergely felolvasta az ítéletet, amit az Index megismételt, majd (a kamara cáfolatának ellenére) Semjén Zsolt kiadta az ítéletet.

„Egy kormányzati alkalmazott hazudott az MTI-nek, ami ezt továbbadta, a közmédia a Kormányinfón ezt tényként beállítva kérdezte meg, amire Gulyás miniszter ugyanazokat a mondatokat mondta el, amik a ma megjelent javaslatban olvashattunk”

-mondta el Álmos Péter Zoltán alelnök, hozzátéve, számítottak ilyesmire: amikor úgy döntöttek, nyomásgyakorlásba kezdenek, akkor nem az orvosoknak, hanem a szakdolgozóknak kértek pénzt.

„De kértünk valami mást is, az orvosszakma függetlenségét”

– mondta el az alelnök, hozzátette, hogy nem érte váratlanul őket, hogy erre válaszul a kamara eltörlésére tesznek próbálkozást. Kincses Gyula kiemelte, nem valami ELLEN, hanem valamiÉRT kezdtek nyomásgyakorlásba, hozzátette, azért küzdenek, hogy az ellátók tudjanak dolgozni és a betegek el legyenek látva.

A Kamara vezetése elmondta, birtokukban van egy felmérés, amiben az orvosok 90%-a támogatta a kamara céljait és a nyomásgyakorlási módszerrel is egyetértettek. Így ezt folytatni kívánják. Kérdésre elmondták, a Kamarának 50 ezer körüli a taglétszáma, aminek egy része már nyugdíjas, a közellátásban legalább 30 ezer fős az aktív tagság.

Arról, hogy milyen lehetőségeik vannak a törvényjavaslattal szemben (amit már holnap megszavazhat az Országgyűlés) Kincses Gyula elmondta, hogy még friss a történet, folyamatosan egyeztetnek jogászokkal a kérdésben –
de a Belügyminisztériummal szemben, a közleményükben szereplő valótlanságok miatt, szinte teljesem biztosan pert indítanak hitelrontási ügyben.

Elmondta, hogy minden tagjukat fel fogják keresni, mivel a javaslat szerint akik tagok akarna maradni, azoknak nyilatkozatot kell tenniük – és megkérik őket arra is, hogy fejezzék ki a tiltakozásukat levélben a Belügyminisztérium felé.

„Akik eddig kritizáltak, most azok is határozottan kiállnak mellettünk, mert egyetértenek abban, hogy ez egy olyan támadás az orvostársadalom ellen amit nem lehet hagyni.”

– mondta el a MOK alelnöke, hozzátéve, az egész a független orvostársadalom ellen irányul...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.