2023. február 28., kedd

BELYÓ PÁL: NÁLUNK SÁFÁRKODNAK A BESZEDETT ADÓKKAL, JÁRULÉKOKKAL

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.02.28.


A tények makacs dolgok, ha a családok, állampolgárok bemennek a boltba, akkor teljesen elhűlnek, hogy kétszeres-háromszoros áron jutnak hozzá a termékekhez, mint fél évvel ezelőtt. Az infláció, ami sújtja a világot, az nem egyértelműen az orosz-ukrán háború következménye, más folyamatok is szerepet játszanak benne – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Belyó Pál közgazdász, egyetemi tanár, a KSH volt elnöke az infláció jelenéről és alakulásáról, amely Orbán Viktor ígérete szerint év végére egy számjegyű lesz.


Az egész Európai Unióban volt egy inflációs folyamat, a világ jelentős nemzeti bankjai, jegybankjai is léptek, mindenhol alapkamatemelés történt, az EKB például 3 százalékra emelte az euró alapkamatát, sőt bejelentette, hogy márciusban 3,5 százalék lesz – mondta a szakértő. Hozzátette, nálunk az a probléma, hogy kimagaslóan és megmagyarázhatatlanul magas az infláció, a kormány pedig – ki tudja miért – ragaszkodik ahhoz, hogy ez egy szankció-vezérelt infláció, miközben nem erről van szó.

„A hitelminősítők is széleskörű, alapos vizsgálatok után véleményezik a magyar pénzügyi folyamatokat, az inflációt is, és nem véletlen, hogy szép lassan leértékelik a magyar államadósságot. Befektetésre még ajánlják, de jelzik a problémákat. Az energia erőteljes emelkedése mellett olyan gazdaságpolitikai hibákat emlegetnek, amelyekre nem lett volna szükség.”

Ilyen például a különböző ársapkák alkalmazása – mutatott rá Belyó Pál. „A családok számára rövid távon kedvezők voltak, az árbefagyasztások jó lépések lehetnek, de most már egyértelműen gátolják a magyar gazdaság fejlődését. Akárcsak az, hogy a forint árfolyama hihetetlenül megemelkedett. 15 éve azt mondta Orbán Viktor, hogy amelyik kormány nem tudja a forint gyengülését megállítani, az alkalmatlan. Azóta a 260-270 forintos árfolyam elment 400 forint fölé és ez jelzi azt, hogy nagyon komoly fiskális és monetáris hibák történtek.”

A családtámogatási rendszer nagyon kedvező dolog, mindenki örül, ha könnyebben élhet, de az IMF múlt heti javaslatai között az is szerepel, hogy feleslegesek ezek a nagyon kedvező hiteltámogatások, nem lehet őket fönntartani, ezt egy költségvetés nem bírja el, a magyar gazdasági teljesítmény pedig nem elég ahhoz, hogy ennyire nagymértékű támogatásokat biztosítson – magyarázta a közgazdász.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar államadósságról tíz éve Varga Mihály pénzügyminiszter kifejtette, ha nem lenne évente 1000 milliárd forint az államadósság-állományunk, amit hiteltörlesztésként ki kell fizetni, akkor a költségvetésünk nullszaldós lehetne. „Most nem ezermilliárd a hiteleink után járó kamatfizetésünk, hanem 2100 milliárd.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.