2023. február 19., vasárnap

CSÚNYA FOLYAMATOKAT MUTATNAK A DEMOGRÁFIAI ADATOK, AZ ELNÉPTELENEDÉS FELÉ INDULTAK EL EGYES ORSZÁGRÉSZEK

TELEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2023.02.19.


Fogy a magyar, halljuk sokszor. Való igaz, hogy Magyarország népessége már jó ideje csökkenőben van, és a következő évtizedekben várhatóan még gyorsulni is fog a népességfogyás üteme: az optimistább forgatókönyvek szerint 2050-ben már csak 8,8 millióan leszünk. A 2011-es népszámlálás idején 9,9 millióan éltek hazánkban, a legutóbbi, 2022-es népszámlálás szerint már csak 9,6 millióan, vagy a két népszámlálás között eltelt több mint egy évtized alatt 333 ezer fővel csökkent az ország népessége. Kutatók szerint a folyamat megállíthatatlan, legfeljebb lassítani lehet a népességfogyás ütemét.

Az is igaz, hogy nem egyenletes a népességfogyás: nem minden országrészben csökkent a lakosságszám, és a népességfogyás mértékében is jelentős különbségek vannak. A 2000-es évek eleje óta kizárólag a Budapestet is magába foglaló közép-magyarországi régióban nőtt a lakosságszám, 216 ezer fővel, miközben Észak-Magyarországon 184 ezerrel és a Dél-Alföldön 149 ezerrel csökkent. (Ez a két régió szenvedte el a legnagyobb mértékű csökkenést.)

A berlini Tagesspiegel adatgyűjtése alapján grafikonokon és térképeken mutatjuk be, hogyan nézett ki ez a folyamat városokra és régiókra lebontva, mi történt eközben Európa más országaiban, és hogy mi várható a jövőben...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.