2023. február 16., csütörtök

ORBÁNNAK NEM IGAZA VAN, HANEM IGAZA LESZ? NAGY BOLDIZSÁR NEMZETKÖZI JOGÁSZ A HATÁRKERÍTÉSEKRŐL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERÉNYI GYÖRGY
2023.02.15.


Mentőmellényes, síró kisgyereket mentenek a tengerből, illetve hosszan elnyúló határkerítés mellett sétáló egyenruhások: vizuálisan ez a két kép jeleníti meg a szolidaritást, illetve a biztonságot, a migrációs/menekültügyi politikák két alapvető megközelítését. Orbán Viktor 2015 óta következetesen csak a másodikat hajlandó elfogadni, az EU igyekszik – a tagállamok belpolitikai gyökerű, változó elvárásainak megfelelve – a kettő között egyensúlyozni, ahogy a február 9-i EU-csúcson is tette. A nemzetközi jogász szerint lényegi előrelépés akkor lesz, ha a tagállamok elfogadják, hogy egy közös európai menekültvédelmi tér van.


Miután 2018–19-re visszaszorult, és helyét a klímakatasztrófa jelentette fenyegetés vette át az európai – elsősorban a nyugati – társadalmak problémaérzékelésében, 2021–22-ben a migráció megint előrekerült az EU fontos témái között.

Az Ukrajnával való szolidaritás már négymillió menekültet hozott az EU-ba, de az ő menedékesként való elismerésükben egységes volt a szervezet és lényegében az európai társadalmak is. Az irreguláris migránsok újból növekvő száma viszont láthatóvá tette, hogy az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi paktumra tett 2020. szeptemberi javaslatának elfogadása megfeneklett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.