2023. február 23., csütörtök

ELESHETNEK AZ EURÓPAI KUTATÁSI TANÁCS TÁMOGATÁSAITÓL AZOK A MAGYAR TUDÓSOK, AKIK ALAPÍTVÁNYI VEZETÉSŰ EGYETEMEKEN KUTATNAK

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2023.02.23.


Az, hogy a kormány politikusokat ültetett egyes intézmények kuratóriumaiba, hatalmas támogatási összegektől foszthatja meg az érintett kutatókat. Az Európai Bizottság a Qubit kérdésére megerősítette, hogy az intézkedés a nagy presztízsű, esetenként több millió eurós ERC-grantekre is vonatkozik.


Január végén két magyar kutató is elnyerte a nagy presztízsű Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) 2 millió euró összegű kutatási támogatását, a Consolidator Grantet. Egyikük Makk Péter, a BME szilárdtestfizikával foglalkozó kutatója, másikuk Nagy László, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa. Ezt a támogatást olyan kutatók nyerhetik el, akik már saját kutatócsoporttal rendelkeznek, kiemelkedő sikereket értek el, és munkájuk folytatása újabb világszínvonalú eredményeket ígér.

Magyarország az ERC alapítása, 2007 óta részt vesz a támogatási programban, és az elmúlt 16 évben összesen 85 grantet, mintegy 124 millió eurónyi (körülbelül 47 milliárd forintnyi) támogatást nyertek el magyar kutatók. Mivel a támogatások nem egyenletesen oszlanak el, az adatokból nehéz trendeket megállapítani, de az így is látszik, mekkora érvágást jelentett, hogy 2018-ban a magyar kormány gyakorlatilag száműzte az ország nemzetközi szinten legelismertebb egyetemét, a Közép-európai Egyetemet, és 2019 óta a CEU kutatói már nem magyar intézményi affiliációval jelentkeznek az ERC támogatásaira.

Az utóbbi időben azért bizonytalanodhattak el a pályázást fontolgató kutatók, mert ez a kutatási támogatás ugyanahhoz a Horizont Európa programhoz tartozik, amely fölé az Erasmus+ programmal együtt az elmúlt hónapokban komor viharfelhők gyűltek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.