2023. február 23., csütörtök

ELVTÁRS, UGYE NEM LESZ EBBŐL BAJ? – DRMÁRIÁS A KULTÚRTÁJBAN

KULTÚRTÁJ / MAGYAR HANG PODCAST
Műsorvezetők: FICSOR BENEDEK, WEKERLE SZABOLCS
2023.02.22.



Pillanatnyi világunkban olyan szempontok uralkodnak a politikában, melyek szerint a kultúrának reprezentatív szerepet kell betöltenie, amibe bizonyos művészeti produktumok, így például az ő képei vagy zenéi nem férnek bele – mondta a Kultúrtáj podcastban Máriás Béla, művésznevén drMáriás képzőművész, a Tudósok zenekar frontembere.. „Elvtárs, ugye nem lesz ebből baj?” – mintha ez a mondat ma is lebegne a levegőben.

A fentiek mellett számos más téma és kérdés is szóba került a Kultúrtáj új adásában. A teljesség igénye nélkül:

– Hány évig tarthat a mostani rendszer, figyelembe véve, hogy a politikában váratlanul is változhatnak a dolgok?

– Mit üzennek a művész képei, melyeken például a békegalambokat eregető Orbán Viktor, a Mona Lisaként ábrázolt Kádár János vagy épp a szerelmespárként megjelenő Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc látható?

– Nem zavarja-e drMáriást, hogy képei egy része nem az örökkévalóságnak készül, hiszen a rajtuk szereplő figurákról – például Jászai Gellértről vagy akár Németh Szilárdról – öt-tíz-tizenöt év múlva remélhetőleg azt sem tudjuk majd, kicsodák?

– Mire szolgál a „celebkretének” hangjának felerősítése?

– Igaz-e, hogy neves politikusok is vásárolnak drMáris festményeiből? Sértődött-e már meg valaki a képein ábrázolt szereplők közül?

– Mit mond Hamvas Béla a király – vagyis a hatalom – és a bohóc – az „átlagember” – viszonyáról? Miért nem lehetne király drMáriás a legpicikébb afrikai országban sem?

– Mit kifogásolt a KGB a művész 2018-ban Szentpéterváron kiállított Putyin mint szabadságszobor című művén?

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a Magyar Hang Kultúrtáj podcastjának ötödik adásában. A műsor második blokkjában, az Utóhangban pedig arról beszélgetünk, miért baj – vagy nem baj –, hogy úgynevezett érzékenyítő szerkesztők vették górcső alá a világhírű gyerekkönyvszerző, Roald Dahl munkáinak angol nyelvterületen újra kiadott példányait, számos helyen változtatva az eredeti szövegeken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.