2023. február 8., szerda

EZEKEN A KISKAPUKON EGY EGÉSZ ELEFÁNTCSORDA BESÉTÁLHAT

24.HU
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2023.02.05.


Régóta nem történt hasonló: a kormány társadalmi vitára bocsájtott egy tervezett törvénymódosítást. Nem önszántából, de a lényeg, hogy megtette. Sándor Zsuzsa összegyűjtötte, mit javasolnak-kérnek a szakmai szervezetek a kormánytól az igazságügyi reformmal kapcsolatban. Akad néhány javítanivaló.


Egészen ritka jelenségnek lehettünk tanúi január 25. és február 3. között. Nevezetesen annak, hogy az Igazságügyi Minisztérium nyilvános társadalmi vitára bocsátotta a bírósági reformról szóló törvényjavaslatot. Tegyük hozzá, ez az Európai Bizottság határozott követelésére történt így. Miként maga a törvényjavaslat is azért született meg, hogy Magyarország hozzájuthasson mintegy 2260 milliárd, valamint 8850 milliárd forint értékű euróhoz (a helyreállítási és a kohéziós alapokból).

A kormány szerint ugyanis nem lenne semmi probléma az igazságszolgáltatás függetlenségével és pártatlanságával, ha – mint írják a törvénymódosításhoz fűzött, egyoldalas „tartalmi összefoglalóban” – nem erősödtek volna fel az utóbbi időben

"a magyar jogi környezet sajátosságainak félreértéséből vagy – sajnálatos módon egyes szereplők oldaláról jelentkező – szándékos félreértelmezésekből adódó aggályok, amelyek beárnyékolták a magyar igazságszolgáltatás szervezetét, működését, elért eredményeit."

Csakis ezért, „ezen aggályok eloszlatása és a független magyar igazságszolgáltatás zavartalan működésének biztosítása érdekében a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv részeként vállalta a kormány a felmerült aggályok és félreértések tisztázását.” Hogy kik lennének azok a „szándékosan félreértelmezők”, azt az olvasók fantáziájára bízták.

Nyilván az ilyen szándékos félreértelmezések közé tartozott az is, amikor Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) volt elnöke az Országos Bírói Tanácsot (OBT) megkerülve jó pár bírósági vezetői posztra nem a pályázatok nyerteseit, hanem a saját kiválasztottjait ültette. Ugyancsak félreértelmezés lehetett annak kifogásolása, ahogyan Varga Zs. Andrást, Polt Péter legfőbb ügyész korábbi munkatársát alkotmánybíróból – három törvény egyidejű módosításának segítségével – hirtelen kúriai elnökké tették. No meg persze az is, amikor Varga Zs. a törvényi előírásokat kijátszva nevezte ki a Kúriára a saját embereit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.