2023. február 23., csütörtök

HÚSZ HÓNAP UTÁN ELŐSZÖR CSÖKKENT AZ ÉLELMISZEREK INFLÁCIÓJA, DE MÉG ÍGY IS FÉNYÉVEKKEL ELŐZZÜK A TÖBBI UNIÓS ORSZÁGOT

TELEX
Szerzők: DÖMÖTÖR BÁLINT, BAKRÓ-NAGY FERENC
2023.02.23.


Csattanós választ kaptak a károgók: januárban csökkent az élelmiszerek inflációja Magyarországon, míg az EU-átlag nőtt. Az már más kérdés, hogy a 48,2 százalékos magyar élelmiszer-inflációval továbbra is fényévekkel előzzük a többi uniós országot.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön tette közzé a 2023. januári inflációs adatokat. Ahogy arról beszámoltunk, a 26,2 százalékos magyar infláció már több mint két és félszerese az EU-átlagnak.

A KSH adatai szerint az elmúlt hónapokban a rezsicsökkentéstől megszabadított háztartási energián és fűtésen kívül az egekbe szökő élelmiszerárak járultak hozzá leginkább a hónapról hónapra több évtizedes rekordot döntő inflációhoz. Már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálja, nem a kiskereskedők hajtották-e fel az élelmiszerárakat az égig.

Az élelmiszerárak inflációja egészen 49,6 százalékig kúszott fel decemberben az Eurostat adatai szerint. A jó hír, hogy megállni látszik az óriási tempójú növekedés. Januárban ugyanis húsz hónap után először csökkent Magyarországon az élelmiszer-infláció – 1,4 százalékot csökkenve már csak 48,2 százalék...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.