2023. február 23., csütörtök

KARDOS ANDRÁS: BÉKEHARC

SZABADSÁG KLUB
Szerző: KARDOS ANDRÁS
2023.02.22.


Természetesen, ahogy a bolsevizmus számára sem volt nagy jövője az állandó „békeharcnak”, úgy a mai diktatúrák sem tudják ezt évtized számra belemanipulálni a népbe. Ám, és ez az orbáni kommunikáció veleje, ideig-óráig működik, mert nincs kontrollja ennek a nyelvnek.


Éltünk már valaha egy olyan világban, melyben a „béketábor legyőzhetetlennek” énekelte magát. Nem vált be.

„Tudjuk, hogy mit akar az európai béketábor, pontosabban annak egyetlen megmaradt képviselője. A magyar miniszterelnök a hétvégén arról beszélt, hogy a nyugat meghozott egy döntést, nem lokalizálta, hanem kiterjesztette, általánossá tette a háborút. Ennek pedig az a következménye, hogy mindenkit bele akar préselni a háborúba. Már nem csak azt akarja elérni, hogy mindenki foglaljon állást, hanem hogy szálljon is be valamilyen módon, vegyen részt valamilyen formában a háborúban. A prés olyan erős, hogy el is fogyott a béketábor. Ma ott tartunk, hogy Európában egyedül mi, magyarok beszélünk békéről és arról, hogy azonnali tűzszünetre és a tárgyalások megkezdésére van szükség, mindenki más a háborút akarja folytatni. Csakhogy, aki abban bízik, hogy menedzselni tud egy háborút, az vagy a saját erejét becsüli túl, vagy a háború veszélyes természetével nem számol. Ezért sodródhat bele Európa bármelyik pillanatban a háborúba, úgyis mint fegyveres konfliktusba. Mi ezt el akarjuk kerülni, mi, magyarok ebből ki akarunk maradni.” (Origo - a link propagandaoldalra visz, a szerk.)

G. Fodor Gábor „elemzéséből” idéztem, melyet Orbán évértékelője után vetett papírra. Nem csupán Orbán nem mondott semmi újat, de hű házi elemzője, ideológusa, híve, követője stb. G. Fodor sem. Ami miatt mégis hivatkoznom kellett a szerzőt, annak nem a tartalmi újdonság az oka, hanem az, hogy G. Fodor szövege remek példája annak, hogy a köznyelv, miként képes beborítani egy nyelvi közösséget csupa hagymázas, irracionális nyelvi zuhataggal, hogy tud manipulálni egy diktatúra egy nép legalapvetőbb szükségleteivel, érzelmeivel félelmeivel. Az Orbán-rendszer alapstratégiája az, hogy egy szuper közérthető nyelvezetben bódulatba ringassa népét, elhitesse vele, hogy a frázisokat, érzelmi kirohanásokat, sőt, gyűlöletállításokat nem szabad kontrollálni, hanem ájult tisztelettel és hálásan kell fogadni, mint a diktatúra mindenkori igazság- és védelem ajándékát.

G. Fodor szövege ennek az iskolapéldája. A „béke”, a nép legféltettebb kincse a biztonság záloga, egész Európában egyedül a magyarok által képviselt misszió, sőt, egyes egyedül Orbán meri kimondani a világon, hogy békét akar az orosz-ukrán háború helyett. És ezért, mivel Európa és az USA háborúzni akar, sőt, kiterjeszteni a háborút az idők végezetéig, éppen ezért kell szegény Orbán Viktornak meghirdetnie és egyedül képviselni a békeharcot. Ő ugyanis verbális háborút folytat a fél világgal, állítólag a béke érdekében. Természetesen pontosan tudja, hogy a háborút Putyin indította meg, hogy Ukrajna a saját szuverenitását védi a Nyugat segítségével, de kit érdekel ez, mondja akár G. Fodor doktor is, amikor a béke, a tűzszünet a magyarok érdeke, és a „maradjunk ki a háborúból” jelszava mindent visz, ami alatt azt kell értenünk, hogy rajtunk keresztül fegyvert nem szállíthat senki, és naponta huszonötször elmondjuk, hogy most már aztán legyen tűzszünet. Természetesen, ahogy a bolsevizmus számára se volt nagy jövője az állandó „békeharcnak”, úgy a mai diktatúrák sem tudják ezt évtized számra belemanipulálni a népbe. Ám, és ez az orbáni kommunikáció veleje, ideig-óráig működik, mert nincs kontrollja ennek a nyelvnek.

Pont ez a diktatúrák nyelvi ereje: ha nincs kontroll, akkor marad a népnek a nyelv látszata, az igézet, hogy minket megvédenek a Gonosztól, hiszen elég azt mondani, hogy az USA imperializmusa az oka az orosz agressziónak, elég azt mondani, hogy nekünk ki kell maradni a háborúból, mert ennek az a látszata, hogy Orbán önkényuralma a vizek felett lebegve vezetheti a népet ameddig csak nincs kontrollja, akár a vizen is járhat, ennek lehet akár 97% esélye. Mint ahogyan a nemzeti inzultáció másfél millió emberének 97%-a eladható a tíz millió magyar 97%-nak.

Igen ám, de amikor megkérdezik őket, hogy mi a véleményük Putyinról, az orosz agresszióról, akkor hallgatnak a kamerába, dünnyögnek, nem válaszolnak, mert persze hogy tudják: valójában mit tett Putyin, és mit tett az általuk a saját sajtójukban lebohócozott Zelenszkij, vagy az általuk demensnek titulált Biden. Csodaszép volt, ahogyan a szerencsétlen Bencsik András azt mondotta, hogy „mindenki az oroszoknak drukkol”, aki normális, majd Gajdics kollegája egy másik tv-ben nem győzte magát elhatárolni, sőt még azt is mondotta, hogy Bencsik sem gondolja azt, amit mond.

A béke egyedüli letéteményese a magyar nép, Orbán Viktor vezetésével, az egész világ számára mutat példát G. Fodorék szerint. Már megint „utolsó bástya” vagyunk, a „békeharc” egyedül maradt nyelvi harcosai, akik Orbán és követői szerint csakis az önkényuralom trójai falovában csücsülve gurulnak át a boldog jövőbe, és élnek boldogan a faló jelenében, de csakis addig, amíg valaki(-k mozgalma) fel nem ébred: a király meztelen.

Béke és tűzszünet akkor lesz, ha Putyin visszakényszerül a saját határai mögé, addig Ukrajna nem adhatja fel. Mindannyian a békére vágyunk, de valódi békére, ahol az agresszor nem bitorolhat el területeket egy szuverén államtól, és ahol egyenlő felek ülnek le a tárgyalóasztalhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.