2023. február 23., csütörtök

SEAN PENN: AZ IGAZSÁG AZ UKRÁNOK OLDALÁN VAN, ORBÁN CSAK PUTYINT ISMÉTLI

NÉPSZAVA
Szerző: CSÁKVÁRI GÉZA
2023.02.22.


Superpower címmel forgatott Volodimir Zelenszkijről és az ukrajnai háború tétjéről dokumentumfilmet a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn. A színész-rendező a világpremier kapcsán adott interjút a Népszavának, amelyben azt is elmondja, miért nem hozza szóba Orbánt Viktort a művében.


Eleinte Volodimir Zelenszkijről akart filmet forgatni. Mi volt benne ennyire izgalmas?

Az, hogy kapott egy nagyon furcsa telefont Donald Trumptól, hogy tegyen neki szívességet és nem hódolt be neki, mint ahogyan Vlagyimir Putyintól sem ijedt meg semmikor. Aztán megnéztem A nép szolgáját, mely egy fikciós komédia sorozat volt és tulajdonképpen a valós életben is bemutatta az itt látott fikciót. Ezt a tudatosságot akartam megismerni benne.

Személyesen találkozott valaha Putyinnal?

Vártam ezt a kérdést. Igen, jó pár évvel ezelőtt a Doha Nemzetközi Filmfesztiválon díszvendégek voltunk Jack Nicholsonnal. Szóltak, hogy Putyin is ott van és szeretne velünk találkozni. Akkor, abban a kontextusban és időben nem volt ezen semmi kifogásolni való. Bár az feltűnhetett volna, hogy a szervezők olyan sofőrökkel ellátott kocsikkal szállítottak minket, melyeket embertelenül gyorsan vezettek és az apró falvakban majdnem halálra gázolták a helyieket, akik kis pónikkal húzott kocsikkal próbáltak közlekedni. A kocsikísérők kihajoltak az ablakon és gumibotokkal is fenyegették és ütötték őket. Nem tudtam hova tenni akkor ezt az agressziót. Lelkiismeretfurdalásom van, hogy akkor nem emeltem ez ellen szót. Csak reménykedni tudok abban, hogy Ukrajna nem válik egy ilyen hellyé a háború alatt, hanem egy prosperáló, gazdag országként tud majd felállni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.