2023. február 25., szombat

KARDOS ANDRÁS: EURÓPA BIZTONSÁGI ŐREI

SZABADSÁG KLUB
Szerző: KARDOS ANDRÁS
2023.02.25.


Történt, hogy Orbán úgy döntött egy éve, hogy a svédek és a finnek NATO felvételét nem fogunk sietni ratifikálni. Rajtunk kívül még a törökök tették ugyanezt, mindenki más Parlamentje persze rég ratifikálta. Hát akkor mi nyilván nem. Kicsit komikus, kicsit dühítő, kicsit veszélyes, de Orbán szerint így kerek a világ.


Ahhoz már hozzászokott a világ szerencsésebb fele, hogy Orbán Viktor nem is túl ritkán elmagyarázza az egész világnak, hogy merre van előre. Ebből ugyan inkább bosszúság és felháborodás szokott következni, de valahogyan kezdenek (sajnos) nyugaton hozzászokni, hogy Orbán szerint mindig az ellenkezőjét kéne tennie az EU-nak, mint amit tesz. Igaz volt ez a menekültügyben, igaz volt covid-ügyben, igaz most a háború ügyében. Valami rejtélyes oknál fogva a diktátorok állandóan azt képzelik, hogy rajtuk kívül mindenki vagy hülye vagy gonosz. De ezt a rejtélyt nem most oldjuk fel.

Történt, hogy Orbán úgy döntött egy éve, hogy a svédek és a finnek NATO felvételét nem fogunk sietni ratifikálni. Rajtunk kívül még a törökök tették ugyanezt, mindenki más Parlamentje persze rég ratifikálta. Hát akkor mi nyilván nem. Kicsit komikus, kicsit dühítő, kicsit veszélyes, de Orbán szerint így kerek a világ.

Igen ám, de most a miniszerelnök váltott, s legott megmondta a Fidesz frakciónak, hogy bizony mi is ratifikálunk. De ugyebár egy „demokratikus” pártban ez nem így megy. Mit is mondott Kocsis Máté frakcióvezető úr a sajtótájékoztatón?

„Többen nem értenek egyet a két ország csatlakozásának támogatásával, mivel szerintük Svédország és Finnország politikusai az elmúlt években többször is durván, sokszor közönségesen sértegették Magyarországot, ehhez képest most szívességet kérnek.

Felkérték Kövér László házelnököt, hogy küldjön delegációt a két országba tájékozódás céljából, hogy rendezzék a konfliktusos kérdéseket.”

A NATO a rettenetes orosz invázió után, igen helyesen, úgy döntött, hogy éppen a béke és a biztonság okából felveszi a svédeket és a finneteket tagjai sorába. Magyarország, igen helyesen már régóta tagja a védelmi szövetségnek, ami azt jelenti, hogy a NATO megvédi a magyarokat, ha valaki netán meg akarná támadni hazánkat.

És innen jön az a folyamat, melyet nevezhetünk tragikusnak, tévútnak, kínunkban akár szégyenteljesnek is, hogy Orbán, permanens ellenségkeresése és konfliktusteremtése közben megtalálta a NATO-t is: mi pedig nem ratifikálunk, mert itt is, mint mindig mindenütt, megbántottak minket, nem tisztelnek minket, se a svédek, se a finnek, hát akkor beakasztunk nékik.

Az első keserv a tegnapi bejelentésben az, hogy nincs ember, aki elhinné, hogy a Fidesz-KDNP frakcióra pont a Balaton partján jön rá a soha nem látott vitainger, és egyenesen a Főnök javaslatáról többen is vitát kezdeményeznek a ratifikálásról. Az még csak komédia, hogy Kocsis Máténak el kellett báboznia a sajtó felé, hogy a frakcióülésen valóságos vita volt, sőt a frakció, szemben a miniszterelnök naiv javaslatával, mindjárt parlamenti delegációt is ki akarna küldetni Kövér házelnökkel a két országba, nehogy már azt higgyék a svédek és a finnek, hogy csak úgy ukkmukkfukk szívességet teszünk nekik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.