2023. február 7., kedd

LÁSZLÓ RÓBERT: "A DK KIZÁRÓLAGOSSÁGRA TÖREKSZIK AZ ELLENZÉKI OLDALON"

MAGYAR NARANCS
Szerző: AMBRUS VILMOS
2023.02.07.


Néhány kivételtől eltekintve azt is nehéz megmagyarázniuk az ellenzék szereplőinek, hogy mi a létjogosultságuk. László Róberttel, a Political Capital választási szakértőjével arról is beszélgettünk, hogyan próbál igazodási pont lenni a Demokratikus Koalíció, illetve mi az oka annak, hogy ennek ellenére nem tudtak új szavazókat szerezni.


László Róbert: A 2018-as országgyűlési választási eredmény nagyon világos leckét adott az ellenzéknek, sőt kettőt is, a 2022-es pedig csak tanácstalanságot eredményezett. Először is a 2018-as választás megtanította, hogy szétaprózódva nem tudnak szembeszállni a Fidesszel, tehát mindenképp meg kell valósítani az együttműködés valamilyen formáját. Vagyis 106 közös egyéni jelöltre és egy közös miniszterelnök-jelöltre van szükség. Ez legkésőbb a 2019-es önkormányzati választásra mindenki számára nyilvánvalóvá vált.

A másik 2018-as tanulság: a tízezer szavazókörben ott kell lenni húszezer szavazatszámlálónak. Emlékszünk, öt éve, a választás napján pár órán át akadozott a Nemzeti Választási Iroda adatközlése. Emiatt mindmáig sok százezer ember hisz a nyilvánvaló képtelenségben, miszerint akkor belenyúltak az eredménybe. Emiatt voltak akkor azonnal nagy tömegeket megmozgató tüntetések, és ez a percepció hozta el azt az állampolgári aktivizmust, ami először az előválasztást, majd a húszezer szavazatszámláló kiállítását megvalósította. A 2018-as választás után tehát rögtön megvoltak a célok. A 2022-es, minden korábbinál nagyobb vereség épp azért volt olyan sokkoló, amilyen, mert az ellenzéki oldalon mindenki úgy érezhette, hogy sikeresen megoldották az összes házi feladatot, sőt az előválasztással még túl is teljesítették.

A tavalyi választásnak nincs olyan leckéje, mint az előzőnek; maradt a kölcsönös hibáztatás és a bizalomvesztés
...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.