2023. február 7., kedd

MIÉRT VOLT OLYAN FONTOS ORBÁNNAK, HOGY EGY KGB-ÜGYNÖKÖT LEVETESSEN A SZANKCIÓS LISTÁRÓL?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.02.07.


Azt eddig is tudtuk, hogy “Kirill pátriárka” néven egy dúsgazdag oligarcha, köztörvényes bűnöző világfi, legújabban háborús bűnös vezeti a Putyin diktatúrájával összenőtt orosz ortodox egyházat. Az viszont most derült ki, hogy “Kirill” nemcsak üzleti alapon és ideológiai okok miatt kapcsolódik Putyinhoz, mert Putyinhoz hasonlóan “Kirill pátriárka” is a KGB-ben szolgált. Mihajlov fedőnév alatt kémkedett Svájcban az orosz diktatúra titkosszolgálatának. Nyilván nem itt kezdte, és nem is ez volt az egyetlen megbízása és munkája a KGB-n belül.

Mindebből könnyen összerakhatja bárki, aki egy kicsit tájékozott a kelet-európai és orosz világban, hogy a “Kirill” néven szélhámoskodó orosz oligarcha a KGB-nek köszönhetően lett pátriárka és az orosz ortodox egyház feje. Ez pedig azt jelenti, hogy az utódszervezettel is kapcsolatban állhat, illetve a KGB túlélte önmagát, a hálózat él, miután Oroszország kontroll nélküli vezetője is a KGB-ből érkezett, a legbizalmasabb embereivel együtt. Ezek közé tartozik az ugyancsak KGB-s Vlagyimir Gungyajev, “Kirill pátriárka” is, aki se nem főpap, se nem lelkész, de még nem is keresztény.

Nem szeretnénk kitérni azokra a részletekre, amelyeket a 444.hu is megírt, miszerint az orosz ortodox egyház az orosz állam engedélyével és támogatásával alvilági üzleti tevékenységet folytatott, egyebek mellett kőolajjal és cigarettával kereskedett, a tipikus orosz modellnek megfelelően, amelyben összefonódik az állam, az alvilág és a KGB-s gyökerű titkosszolgálat, a szervezett bűnözést a volt KGB-sek irányítják, amit szinte lehetetlen szétválasztani az ugyancsak KGB-sek által vezetett államtól és az üzleti élettől. Ehhez kell hozzáadni még a KGB-s ortodox egyházat.

Az orosz ortodox egyház égisze alatt folytatott alvilági üzleti tevékenységet irányította a KGB-s Vlagyimir Gungyajev, akit 2009-ben “I. Kirill” néven választottak – Putyin és KGB-s körei – az orosz ortodox egyház pátriárkájának. Gungyajev egy éppen olyan orosz oligarcha, alvilági bűnöző, volt KGB-s, mint a Putyinhoz közelálló összes orosz oligarcha, akinek “szolgálati területe” az ortodox egyház. Egy olyan egyházi vezetőt, főpapot képzeljünk el, mint Jézus papját, akinek eltitkolt magánvagyonát 6-8 milliárd dollárra becsülik. Ez az ember a messianisztikus orosz kereszténység feje.

Csupán kis kitérőként említjük meg, hogy Putyin már elhitte saját propagandáját, amit az orosz messianizmus történelmi gyökerei alapján volt KGB-sek találtak ki, miszerint Oroszország őrzi az igazi tiszta kereszténységet, s ezért küldetése van a világban, hogy ezt a tiszta kereszténységet átadja a világnak. Ennek akadálya a liberális Nyugat, amely a szabadság és az egyéni jogok miatt nem őrizte meg a keresztény identitását, hanem romlott és züllött, ezért bukásra és elpusztításra van ítélve. Ezért kell az oroszoknak elpusztítaniuk a Nyugatot, ennek első lépése lett volna Ukrajna.

Ennek a “tiszta” orosz messianisztikus kereszténységnek a feje a KGB-s oligarcha bűnöző, “Kirill” pátriárka. Ez az orosz kereszténység menti meg a világot, s ez az, amit az orosz hadsereg kínál.

Mindez egzotikus mese lenne a magyaroknak egy távoli országról, amelyben a KGB-ből érkezett, jól körülhatárolt érdekcsoport tartja a kezében a hatalmat, élén egy kontroll nélküli diktátorral és zsarnokkal, akinek kezéről nem csöpög, hanem ömlik a vér. Annak, hogy mégsem az, egyetlen oka, hogy Magyarországon egy hasonló önkényuralmi rendszer épült fel, a magyar diktátor pedig az orosz zsarnok egyik legfőbb szövetségese, akinek érdekeit képviseli az Európai Unióval és a NATO-val szemben, és az orosz érdekeket Magyarország érdekei fölé is helyezi. A kérdés az: miért?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.