2023. február 5., vasárnap

MÁR LÁTSZIK, HOGY NAGY BAJBAN VAN A LAKOSSÁG - ZUHAN A LAKÁSHITELEK FELVÉTELE, CSÖKKEN A BANKI MEGTAKARÍTÁS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2023.02.02.


Szabályosan bezuhant a lakáshitelezés 2022 végére, miközben a lakosság bankban tartott megtakarítása is csökken. Az MNB legfrissebb adataiból jól látszik, hogy nem egyszerűen a kiugróan magas hitelkamatok ijesztik el az embereket, hanem fogy a lakosság pénze, sokan már a megtakarításaikat élik fel.

Az év eleji, még a választások előtti osztogatások (nevezzük egyszerűn szavazatvásárlásnak, ami be is jött a kormánynak) még megpörgették egy kicsit a gazdaságot az év első felében. Nőtt a fogyasztás, nőtt a hitelfelvételi kedv és még a bankban tartott pénz is emelkedett. A nyár azonban már fordulatot hozott a gazdaság és a lakosság életében. A drasztikusan emelkedő infláció, és augusztustól a rezsicsökkentés csökkentése, azaz a háztartási energiaárak váratlan, brutális emelése elvitte a lakosság jövedelmét. Mindezzel párhuzamosan a hitelkamatok is annyira megnőttek, hogy csökkent a hitelfelvételi kedv, ráadásul a kamatok miatt emelkedő törlesztőrészletek a hitelképesség romlásával is jártak. (Ugyanakkora jövedelem már csak kisebb kölcsön felvételére elég.)

Az MNB tegnap napvilágot látott, legfrissebb statisztikái szerint már júniustól kezdve havonta egyre kevesebb lakáshitelt vettek fel az emberek. Decemberre aztán annyira bezuhant a piac, hogy mindössze 41 milliárd forint lakáshitelre kötöttek szerződést, ami 61 százalékkal kevesebb, mint 2021 decemberében. A májusi 154 milliárd forintos csúcshoz képest pedig 74 százalékos a visszaesés. Azaz a lakáshitelpiac a tavasz végéhez képest a negyedére zsugorodott össze. A decemberinél alacsonyabb havi szerződéses összegeket utoljára 2017 tavaszán és az azt megelőző években láthattunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.